Segona sessió al Parlament

Aragonès topa amb el mur de Junts i haurà d’esperar per ser investit

  • El republicà adverteix que no acceptarà tuteles de Puigdemont i l’avisa que el lideratge ha de ser sempre del president de la Generalitat

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No caure en els mateixos errors. La doble abstenció per al veto global de Junts per Catalunya no ha aconseguit variar gens ni mica els postulats de Pere Aragonès, que tampoc ha resultat investit en la segona sessió del debat al comptar tan sols amb el ‘sí’ dels 33 diputats d’ERC i els 9 de la CUP. De manera més succinta, però en determinades ocasions més contundent, el presidenciable republicà ha reiterat el seu projecte «no de Govern, sinó de país» ja expressat divendres passat. Això sí, després de plantejar en aquesta sessió un pols a Carles Puigdemont pel lideratge estratègic del procés, aquest dimarts ha anat fins i tot més lluny.

«Cal coordinar estratègies per multiplicar fortaleses», ha dit, i ha afegit que «cal reconèixer tots els actors», en referència implícita al Consell per la República (CxR) de Puigdemont. Però tot això «sense deixar de posar en relleu les institucions polítiques del país, la Generalitat i el seu president, que són els que han de comandar. «Sense substitucions ni tuteles», ha asseverat dues vegades, rememorant les paraules de Manuel Fraga amb referència al seu ascendent sobre José María Aznar i per reafirmar el lideratge del madrileny, al congrés del PP de Sevilla, el 1990.

Paraules a Junts

La diferència més gran respecte al primer discurs ha sigut, potser, que s’ha referit amb més profusió a Junts: «Ens uneix més del que ens separa», ha dit per sentenciar: «Les diferències són mínimes o no formen part dels arguments del veto».

Notícies relacionades

El republicà ha reiterat la seva triple prioritat, sempre encapçalada per la crisi social i la reconstrucció econòmica i acabant per la resolució del conflicte polític. «Soc conscient que els esculls, que es van superant, es troben en aquest últim camp», ha dit.

No s’ha permès grans cites, només dues. Una, en aquesta voluntat de sostenir els seus postulats, la de l’expresident de l’Uruguai Pepe Mujica, pare del front ampli, idea que ERC mira d’aplicar a Catalunya i que provoca urticària als postconvergents. I l’altra, una glossa a la voluntat de servir tots els catalans, no només els independentistes. L’autor de la cita és Carles Puigdemont, i la va fer en la moció de confiança a la qual es va sotmetre el setembre del 2016, un escenari, el de la ratificació parlamentària, que, si és investit, Aragonès ha pactat amb la CUP repetir.