Segon debat d’investidura

Junts exigeix a Aragonès que assumeixi la seva responsabilitat i sigui flexible si vol ser investit

  • Gemma Geis carrega contra el preacord amb la CUP i exigeix respecte al seu partit i concretar un pla independentista

  • La portaveu del partit de Puigdemont afirma que encara es pot trigar setmanes per arribar a un acord

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya dobla l’aposta. La intervenció del partit de l’expresident Carles Puigdemont en el segon debat d’investidura ha sigut una versió corregida i augmentada del que va pronunciar divendres passat: exigeix a Pere Aragonès que assumeixi la seva «responsabilitat» i no la reclami només als altres, que sigui «flexible», que deixi en paper mullat el preacord ERC-CUP i que traci un pla concret sobre com accedir a la independència. JxCat afirma que no pretén tutelar ERC i que d’aquí unes «setmanes» o «al més aviat possible» hi pot haver acord, sempre que es compleixin les condicions que avui ha detallat la diputada Gemma Geis.

«Ningú li imposarà tuteles des de Junts, i menys des de l’exili». Aquesta ha sigut la resposta a Aragonès, que en la seva intervenció inicial ha advertit que no acceptarà tuteles. Geis ha replicat amb contundència: «No confongui ni els seus electors ni aquest Parlament, sigui valent i assumeixi que vostè té la responsabilitat de trobar els acords amb Junts si vol el nostre suport, i no només demanar-nos responsabilitat, el que fa falta és la seva flexibilitat perquè reconegui que té 33 diputats i no 68».

Contra el pacte d’esquerres

No només el full de ruta separa Junts d’ERC, sinó també el preacord entre republicans i la CUP. Així ho ha deixat clar Geis afirmant que aquest primer acord és lluny de la posició ideològica dels de Puigdemont. «Ens sentim lluny del projecte de país que han pactat amb la CUP», ha deixat clar la portaveu de Junts. D’això es dedueix que Aragonès hauria de refer aquest pacte.

La «concreció» per arribar a la independència

Però, a més, i sobretot, es tracta del pla independentista d’Aragonès. «És l’hora de la concreció», ha reclamat Geis, carregant contra la falta d’èxit de l’estratègia de diàleg amb el Govern central. I els seus interrogants han sigut clars: «La nostra pregunta és què farem per trobar una solució, no demà ni el 2023, sinó avui. Com ens preparem, com, en paraules de vostè, fem inevitable l’amnistia i el referèndum, quins plans de contingència fem per no haver d’improvisar davant la negativa de l’Estat». I és que Junts segueix reivindicant la seva estratègia de confrontació per no fer un Govern «autonomista», sinó «per fer la independència».

Notícies relacionades

La portaveu de Junts ha desgranat els motius de l’abstenció: el rebuig del preacord d’esquerres ERC-CUP (començar la negociació amb la CUP ha sigut «estèril», ha etzibat a Aragonès), que hi hagi un acord estratègic a Europa –aquí Geis ha elogiat la tasca de Puigdemont com la que ha aconseguit «les millors fites»–, concretar la «unitat d’acció» a Madrid, passar del «pacte màgic al pacte efectiu», i la necessitat d’un acord de legislatura, de distribució de competències en el Govern de coalició.

Sense pressa

Geis ha admès que hi ha hagut moments de «desbloqueig» i ha mostrat el seu «optimisme», però ha afirmat que podrien passar encara «dies i setmanes, al més aviat possible». I per mirar de treure’s la pressió que ha expressat Aragonès per a un pacte al més aviat possible, ha argumentat que es continuen arribant a acords com el d’aquest dilluns contra la pobresa energètica i que el calendari electoral del Govern era anar a eleccions el 30 de maig.