El tauler polític

Rufián: «Si el Govern no soluciona la situació dels presos actuarem en conseqüència»

  • El portaveu d’ERC en el Congrés assegura que el seu partit «prendrà decisions en conseqüència»

Rufián: «Si el Govern no soluciona la situació dels presos actuarem en conseqüència»
2
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha transmès un missatge d’avís al Govern en relació amb els polítics independentistes presos, advertint-lo que «ERC prendrà decisions en conseqüència» si en els pròxims mesos no soluciona la situació dels empresonats.

En una entrevista al programa ‘Parlamento’ de RNE, recollida per Europa Press, Rufián ha recordat al PSOE i a Unides Podem que ERC és «imprescindible» per a la governabilitat i per tirar endavant «segons quines lleis» com els Pressupostos Generals de l’Estat o altres normes que garanteixin la legislatura.

En aquest context, considera que els indults als presos del procés no són incompatibles amb la llei d’amnistia que ha presentat el seu grup amb altres partits independentistes, i que el PSOE ha avançat la seva negativa a aquesta iniciativa.

Això sí, ha explicat que la proposta de l’amnistia «no vol eliminar res», sinó que el que pretenen és que «hi hagi algú a l’altre costat de la taula» en relació amb l’Executiu de coalició: «I de moment no hi ha ningú».

«És una proposta que vol remoure el tauler [...] Els problemes no es poden posposar, tenim una situació pandèmica i de crisi econòmica brutal, però continua havent gent a la presó de forma injusta i salvatge, també a l’exili, i creiem que la millor manera és presentar la llei d’amnistia per netejar el tauler, poder fer política i l’únic que espera aquesta proposta són contrapropostes polítiques, no esperem ni insults ni silencis còmplices, sinó començar a parlar de política», ha afirmat el portaveu d’ERC.

Sobre la relació amb Unides Podem, Rufián ha desitjat sort a l’encara vicepresident segon, Pablo Iglesias, en les eleccions madrilenyes contra les posicions «filofascistes» d’Isabel Díaz Ayuso i li ha agraït les seves declaracions sobre els presos independentistes i els seus missatges de recolzament a Twitter. Això sí, ha recriminat als integrants d’Unides Podem del Govern que «el millor tuit és el BOE» en relació amb la situació dels presos independentistes, i també ha reprovat que la formació morada no es plantés en vista de les exigències d’ERC en algunes votacions de la pròrroga de l’estat d’alarma que van acabar sortint amb el recolzament de Ciutadans.

Sobre un possible avenç electoral en els comicis generals, Rufián ha afirmat que «pot passar de tot» perquè, segons les seves paraules, «a la Moncloa més que polítics són guionistes de Netflix». No obstant, reconeix que després de l’aprovació dels Pressupostos i amb els ajuts europeus, aquest Govern podria tenir cert recorregut.

Notícies relacionades

Rufián també ha comentat la proposta de la part socialista del Govern en relació amb la llei de vivenda i ha assegurat que «no només és humiliant, sinó que és hostil»: «I si segueix aquesta proposta estan incomplint acords».

A més, censura que en aquesta proposta no es reconegui el marc legislatiu català, després que el Parlament català aprovés una llei en aquest sentit. «Doncs ara per ara, o ho aproven amb el PP i amb Vox o no s’aprova», ha dit.