La 13a legislatura

Laura Borràs serà la nova presidenta del Parlament

  • La candidata de JxCat a presidir la Generalitat passarà a ocupar el segon càrrec institucional de Catalunya

  • L’exconsellera evita així formar part del previsible nou Govern del republicà Pere Aragonès

Laura Borràs serà la nova presidenta del Parlament
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La candidata de Junts per Catalunya a presidir la Generalitat, Laura Borràs, serà amb tota probabilitat la nova presidenta del Parlament. L’executiva de JxCat ha decidit aquest dijous proposar-la com a candidata, poques hores abans del ple de constitució de la Cambra. Borràs té assegurada l’elecció aquest divendres en virtut del pacte a què s’ha arribat amb ERC i la CUP per a la composició de la Mesa de la Cambra catalana, que tornarà a tenir una majoria independentista.

Borràs ha comunicat la seva decisió a la direcció del partit després de diverses jornades de silenci i especulacions sobre altres possibles candidates. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, en una entrevista a EL PERIÓDICO, va pronosticar que la presidència del Parlament l’ocuparia JxCat i probablement seria per a una dona, i alhora va assegurar que Borràs hi podia optar si ho volia. El mateix va apuntar en una entrevista a TV-3 aquest dimecres l’expresident Carles Puigdemont, avalant la possibilitat que Borràs presideixi el Parlament.

En qualsevol cas, Borràs ha pres aquesta decisió després que els principals dirigents del partit li hagin donat llibertat d’elecció. La seva opció arriba després que no aconseguís la seva aspiració de presidir la Generalitat, ja que JxCat va quedar en tercera posició als comicis del 14-F, per darrere el PSC i Esquerra Republicana, que va superar els de Puigdemont de 35.000 vots i un escó. Un «empat tècnic» en el llenguatge oficial de Junts però que ha deixat Borràs sense el seu principal objectiu.

El futur de la candidata

A partir d’aquest resultat, per a la candidata es van obrir diferents opcions: optar a la vicepresidència del Govern que presidirà previsiblement el republicà Pere Aragonès, limitar-se a presidir el grup parlamentari de JxCat a la Cambra catalana però sense entrar al Govern, o optar per presidir el Parlament.

Aquestes opcions tenen a veure amb un plantejament previ, que és objecte de debat discret a Junts: les opcions reals de Borràs de continuar sent el cap de cartell en el futur i millorar els resultats del 14-F. La seva figura no és discutida pel resultat obtingut la primera vegada que Junts es presentava. Una altra cosa és que sigui vista internament per tothom com una líder de futur capaç d’ampliar la base electoral del partit.

A partir d’aquesta anàlisi, la possibilitat de no ser al Govern d’Aragonès té a veure amb un intent de Borràs de no quedar relegada a un segon pla a l’Executiu català. El Parlament serà en canvi una plataforma en què podrà exercir el lideratge en un moment clau per a la Cambra i la mateixa Borràs. El Parlament viurà amb tota probabilitat noves situacions de tensió amb l’Estat en relació amb el procés.

Notícies relacionades

I en el cas de la mateixa diputada, la seva situació processal farà que el TSJC la inhabiliti pel cas de presumpta corrupció en la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Si això passa amb Borràs presidint la Cambra catalana, hi pot haver un d’aquests xocs entre política i justícia que JxCat atribueix a la «repressió» de l’Estat a l’independentisme i als que els de Puigdemont volen respondre amb una actitud de desafiament.

Altres lideratges

Al capdavant del Parlament, Borràs deixa via lliure a altres dirigents de Junts perquè s’integrin a l’Executiu de Pere Aragonès, si es consuma el pacte independentista per a la pròxima legislatura. I obre la porta també que es pugui plantejar, a mitjà termini, un debat sobre el lideratge electoral de la formació independentista.