Fora de la Mesa

Pacte al Parlament per aïllar Vox

  • El PSC-Units, ERC, Junts, la CUP i comuns acorden combatre el discurs de l’odi

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC-Units, ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem-Podem En Comú han firmat un acord per aïllar Vox al Parlament, un decàleg en el qual es comprometen a combatre el discurs de l’«extrema dreta» i a deixar els seus representants fora d’òrgans de decisió de la Cambra catalana, com per exemple la Mesa.

El document, titulat ‘Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la llibertat’, s’ha fet públic quan falten menys de 24 hores per a la sessió constitutiva del Parlament català i representa 115 dels 135 diputats de l’hemicicle.

Entre els acords, segons Europa Press, han inclòs mantenir un espai de treball conjunt durant la legislatura per coordinar les respostes davant accions concretes de Vox, i utilitzar els espais d’intervenció del Parlament per combatre els discursos d’odi i contrarestar «les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions de Drets Humans».

Han acordat establir els acords necessaris per impedir la presència de Vox a la Mesa del Parlament, a les taules de les comissions, en la coordinació dels intergrups i en la relatoria dels grups de treball, i que la presentació de ponències col·legiades recaigui sobre diputats de l’esmentada formació. També volen evitar, sempre que sigui possible, la seva presència en els nomenaments que depenen del Parlament, i rebutgen «normalitzar i legitimar l’acció política» d’aquest partit, així que no subscriuran cap iniciativa parlamentària amb ells i miraran d’evitar que prosperin les seves.

A més, quan s’organitzin les trobades de treball entre els grups parlamentaris i entitats per abordar temàtiques concretes, informaran les entitats que no es convocaran formacions «d’extrema dreta».

Sancions i canvis

Aposten per impulsar les modificacions legislatives i accions necessàries perquè es «blindi el Parlament dels discursos d’odi i discriminacions», i que es reforci el Compromís contra la Discriminació i l’Assetjament, establint sancions en cas que no es firmi –els diputats de Vox rebutgen fer-ho–. Els grups signants també proposen modificar el requisit d’unanimitat per a les declaracions institucionals, en favor d’una majoria qualificada, i demanen a la Mesa ratificar el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou la commemoració de les víctimes de l’Holocaust, les del genocidi del poble gitano i el tràfic d’africans esclavitzats.

Notícies relacionades

L’acord inclou rebutjar de manera formal i unànime qualsevol manifestació de violència verbal, física i psicològica per motius de discriminació de qualsevol tipus, i impulsar la creació d’una Comissió d’Estudi sobre el Racisme Institucional.

Els grups signants també advoquen per mantenir la iniciativa que en cada ple es faci el recompte de morts al Mediterrani i dels feminicidis, com en l’última legislatura, i per formalitzar un espai de treball i coordinació davant l’extrema dreta que inclogui la societat civil organitzada.

Temes:

Parlament Vox