Resolució judicial

El TSJM recolza la prohibició de les manifestacions del 8M a Madrid

  • El tribunal rebutja tres recursos plantejats contra la decisió de la Delegació del Govern de Madrid

  • Al·lega el risc que suposa per a la salut pública la celebració d’aquest tipus d’actes

4
Es llegeix en minuts

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) manté la prohibició de les concentracions i manifestacions del 8M acordades per la Delegació del Govern per raons de salut pública contra la pandèmia, després de rebutjar tres dels recursos plantejats contra aquesta mesura.

En vista de les al·legacions que la prohibició conculcava el dret de reunió i suposava una discriminació per raó de gènere, l’alt tribunal madrileny considera que en aquest conflicte prioritza el dret «a la salut, la integritat física i la vida de les persones» contra el greu risc que suposa per a tothom la Covid-19.

Segons ha informat el tribunal, els tres recursos rebutjats van ser interposats pel Consell de les Dones de la Ciutat de Madrid i el Fòrum de Política Feminista de Madrid; Feministes del Barri de Fuencarral-El Pardo i Camila Banderas Briceño, convocants de diversos actes que volien tenir lloc aquest diumenge dia 7.

Avui, diumenge, el TSJM notificarà la resta de les resolucions corresponents a sis recursos més presentats contra la decisió de la Delegació del Govern (entre ells els del Moviment Feminista de Madrid, la Comissió 8M i els sindicats UGT i CCOO) i les vistes del qual s’han celebrat aquest dissabte a la tarda en relació amb actes similars convocats per a dilluns dia 8 de març.

Posició de la fiscalia

Aquest dissabte la Fiscalia de la Comunitat de Madrid havia sol·licitat al TSJM que mantingués la prohibició acordada per la Delegació del Govern en vista del «risc» que suposa per a la salut pública la celebració d’aquest tipus d’actes. La fiscalia també va afirmar que la raó que va portar la Delegació del Govern a prohibir les concentracions es basa, així mateix, en la normativa pròpia de l’estat d’alarma.

En les tres sentències notificades, el tribunal rebutja les al·legacions que la prohibició de concentracions i manifestacions amb motiu del 8M suposi una discriminació per raó de gènere, «tenint en compte que els motius bàsics de denegació de la concentració se centren en raons de salut pública».

I aquestes raons, afegeixen els magistrats de la Secció 10a de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJM, «no han resultat desvirtuades» en els recursos analitzats contra les resolucions de la Delegació del Govern. També rebutja que existeixi cap element que permeti entreveure que les prohibicions de les concentracions o manifestacions s’hagin basat «implícitament en raons diferents de les raons de salut pública que preocupen tots els ciutadans i ciutadanes per igual».

En les sentències, els magistrats valoren que la situació de la Comunitat de Madrid continua sent «de risc extrem» malgrat la millora de les dades epidemiològiques, i les crides de diferents autoritats nacions i regionals per evitar les concentracions a Madrid a causa de la Covid-19.

En els seus arguments, les sentències citen un informe del Consell General de Col·legis de Metges que desaconsella l’assistència a aquestes concentracions pel risc que impliquen per a la salut pública de la població en general. «En les circumstàncies actuals, i en vista de les condicions en què es pretén l’exercici del dret fonamental de reunió la tutela de la qual es demanda, aquesta sala estima que aquest exercici entra en conflicte amb béns i valors constitucionals com la salut pública, i més concretament, la salut, la integritat física i la vida de les persones, que han de prevaler contra aquest», afirma una de les resolucions judicials.

Concentració davant el tribunal

Mentre la sala es reunia per estudiar els recursos, diverses persones es van concentrar al costat de la seu del TSJM demanant als magistrats que reconsideressin la decisió adoptada per la Delegació de Govern i autoritzessin els actes convocats per a aquest 7 i el 8 de març pel Dia de la Dona.

El mateix desig va mostrar la secretària d’Organització de CCOO a Madrid, Paloma Vega, qui va dir esperar una decisió a favor perquè «no hi ha cap raó jurídica de pes que impedeixi les mobilitzacions». Vega va acusar el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, de cometre «un atemptat contra els drets fonamentals» al prohibir les manifestacions feministes.

Notícies relacionades

Des del Govern, el discurs va ser de responsabilitat, com el de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va considerar que les dones han de complir amb les recomanacions sanitàries el 8 de març que ve. «Les feministes hem de ser exemplars i responsables», va dir. Díaz va afirmar que existeixen «moltíssimes» maneres de manifestar-se, «creatives», a través de les quals «tots, aliats i aliades en la lluita de la igualtat» poden reivindicar el Dia de la Dona.

La vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, va destacar que la decisió de prohibir les manifestacions del 8M a Madrid té com a objectiu «no agreujar més» la situació sanitària de la Comunitat, que té «les pitjors xifres de la pandèmia».