Ahir la va concedir als altres

El jutge manté també la semillibertat de Forn mentre resol els recursos

Dimarts passat, el jutjat de vigilància número 1 de Barcelona, de qual depèn el control de les presons on compleixen condemna l’exconsellera Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell

zentauroepp40785502 members of the deposed catalan regional government joaquim f180524143158

zentauroepp40785502 members of the deposed catalan regional government joaquim f180524143158 / GABRIEL BOUYS

1
Es llegeix en minuts

El jutjat ha acordat mantenir també el tercer grau a l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, com a la resta de presos del procés, mentre resol el recurs que la fiscalia va presentar contra el règim de semillibertat que la Generalitat li va concedir abans de la campanya del 14-F.

El titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha decidit aquest dijous sobre el tercer grau de Forn i, com en el cas de la resta de presos de Lledoners, ha rebutjat la petició de la fiscalia de suspendre’ls cautelarment el règim de semillibertat.

Dimarts passat, el jutjat de vigilància número 1 de Barcelona, del qual depèn el control de les presons on compleixen condemna l’exconsellera Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, va descartar igualment suspendre’ls el tercer grau. D’aquesta manera, els nou líders independentistes a la presó podran seguir en semillibertat a l’espera que el jutjat de vigilància penitenciària decideixi sobre la seva situació, tot i que no és descartable que la fiscalia recorri abans davant el Suprem per forçar la suspensió del tercer grau.

Interpretació restrictiva

Els arguments pels quals el jutge manté el tercer grau de Forn són idèntics als de la resta de presos de Lledoners: el magistrat Mariano David García opta per fer una interpretació restrictiva d’un article de la llei orgànica del poder judicial que, segons la fiscalia, obligaria a suspendre de manera automàtica el tercer grau penitenciari quan aquest ha sigut recorregut.

Notícies relacionades

El precepte legal objecte de discussió és la disposició cinquena de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que estableix que els recursos contra resolucions de classificació penitenciària que impliquin una excarceració tenen efectes suspensius, en casos de delictes greus, per evitar que «es produeixi sense la intervenció de l’òrgan jurisdiccional».

Pel magistrat, aquest efecte suspensiu només s’ha d’aplicar en els casos en què s’impugnin resolucions judicials, no administratives, és a dir, quan el jutge de vigilància hagi acordat concedir un tercer grau a l’estimar el recurs d’un intern. «No es pot deixar de desconèixer que la interpretació que de la norma processal s’efectuï produeix afectació directa a drets fonamentals, així que el procedent és fer-ne una interpretació més ponderada i d’acord amb la seva eficàcia i essència», afegeix el magistrat en la seva interlocutòria.