COBRAMENTS SENSE DECLARAR

El rei Joan Carles I paga més de quatre milions d’euros a Hisenda en una segona regularització

El monarca emèrit presenta una declaració voluntària al fisc per l’ús de targetes bancàries que van fer ell, la reina Sofia de Grecia i alguns dels seus familiars més directes, amb fons opacs

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Joan Carles de Borbó es torna a avançar a l’acció penal del ministeri fiscal amb una nova regularització davant el fisc. Aquesta vegada paga quatre milions d’euros per suposats pagaments en espècie –segons ha publicat el diari El País citant fonts pròximes a l’operació– de vuit milions en vols privats sufragats per la fundació Zagatka, que va funcionar per al rei emèrit com a dipòsit per a despeses, amb seu a Liechtenstein i sota vigilància del seu cosí Álvaro de Orleans.

Els vols van poder tenir lloc entre el 2003 i el 2008, si bé el despatx d’advocats que representa Joan Carles, el de l’exfiscal Javier Sánchez-Junco, no ha donat cap detall del període afectat i la quantitat en origen aflorada, ni ha fet comentaris a aquest diari. El contribuent Joan Carles de Borbó ja va fer un pagament a l’Agència Tributària de 678.393 euros el 9 de desembre passat, per despeses fetes entre el 2016 i el 2018 amb targetes bancàries nodrides per fons opacs de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause.

EL PERIÓDICO va avançar el 16 de febrer que el rei emèrit preparava una segona regularització, en una entrevista concedida a aquest diari per José Antonio Zarzalejos, autor de ‘Felipe VI, un rey en la adversidad’. A l’entrevista, el veterà periodista avançava les converses que ara es confirmen entre l’advocat Sánchez-Junco i Hisenda. «Aquesta regularització és una combinació amb el possible arxiu formal de les investigacions, que no es preveu immediat», afirma ara Zarzalejos.

Sánchez-Junco es torna a avançar en la carrera que ell i el seu client lliuren contra una possible investigació per delicte fiscal. Aquesta regularització compleix, segons les seves possibilitats legals, amb la condició d’espontaneïtat que obliga la llei, ja que s’ha tornat a fer, com el desembre passat, abans que l’obligat tributari rebi la notificació oficial de la investigació del fiscal. Joan Carles de Borbó està sent investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem, segons és conegut per l’opinió pública i el mateix afectat.

Queda encara per demostrar si aquesta nova regularització és la definitiva, si compleix les altres dues condicions d’una reconciliació amb el fisc: que la declaració sigui veraç i sobre la totalitat dels béns defraudats.

El nou pagament a Hisenda obre a més una altra incògnita, fins i tot per als mateixos inspectors tributaris que encara no han obert una investigació malgrat el que ha transcendit públicament dels comptes de l’anterior cap d’Estat. De fet, en cas d’haver obert una investigació Hisenda, el rei emèrit ja no hauria pogut regularitzar més quantitats amagades i s’hauria d’esperar al final i a la sanció corresponent.

«En cas d’haver-se produït, és escandalós que faci setmanes que l’advocat negociï amb Hisenda, sense que el fisc hagi obert encara cap investigació», opina Carlos Cruzado, president del sindicat dels tècnics d’Hisenda GESTHA.

La casa reial no ha fet comentaris a la nova regularització de Joan Carles de Borbó, considerant-ho una vegada més una qüestió privada.

Notícies relacionades

L’estratègia d’afloraments parcials de Joan Carles I busca possibilitar una tornada, tot i que sigui fugaç, a Espanya, i intenta deixar el seu fill Felip i el govern de Pedro Sánchez sense arguments per negar-l’hi.

El rei emèrit, que continua sense apreciar cap culpa pròpia en les irregularitats que se li atribueixen, vol tornar, segons repeteix als seus amics d’Espanya. A l’entrevista concedida a EL PERIÓDICO, Zarzalejos advertia: «Crec que Joan Carles tornarà a Espanya temporalment, però no fixarà la seva residència definitiva aquí. Ni tampoc a Abu Dhabi.