El PSOE rebutja eliminar l’aforament del rei emèrit

Els socialistes argumenten que la mesura no suposa el «debilitament de la independència judicial»

PP, Cs, Vox, Foro Asturias i UPN retreuen a ERC que el seu objectiu sigui «debilitar» la Direcció de l’Estat

El PSOE rebutja eliminar l’aforament del rei emèrit
5
Es llegeix en minuts

El PSOE s’ha mostrat contrari aquest dimarts a votar a favor de la iniciativa presentada per ERC al Congrés dels Diputats que insta el Govern a retirar l’aforament del rei emèrit Joan Carles I a l’entendre que aquesta condició no suposa un «debilitament de la independència judicial».

Així ho ha afirmat la socialista Rafaela Crespín Rubio durant la seva intervenció al debat de la proposició no de llei relativa a l’eliminació de la inviolabilitat i altres figures d’«especial protecció judicial» a membres de la família reial. Al seu torn de fixació de postura, la diputada del PSOE ha indicat que és de sobres coneguda la «preferència» republicana del partit, però ha precisat que això no fa que sigui «incompatible amb la Monarquia».

D’aquesta manera, ha respost a la defensora de la iniciativa, Carolina Telechea, que ha fet un repàs de les diferents intervencions públiques del president del Govern, Pedro Sánchez, en què, abans de ser escollit secretari general del PSOE i ja com a líder del partit, es declarava republicà i apostava per l’eliminació de la inviolabilitat del rei. «¿Què pensen fer ara?», preguntava la portaveu d’ERC.

«Si democràticament s’estableix la Monarquia, mentre sigui constitucional, ens considerem compatibles amb ella», ha afirmat la socialista parafrasejant dos socialistes: Luis Gómez Llorente, present al debat constitucional, i el mort exvicepresident del Govern i exsecretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba.

En aquest sentit, Crespín ha remarcat que els socialistes no estan d’acord amb suprimir l’aforament del rei emèrit perquè «no suposa el debilitament de la independència judicial». «Per tant es poden exigir les responsabilitats que procedeixin sense alterar el normal funcionament de les institucions per què no es tracta d’enjudiciar institucions», ha afegit.

Es pot recordar que la Fiscalia del Tribunal Suprem investiga Joan Carles I pel presumpte cobrament de comissions procedents de l’AVE a la Meca, pel suposat ús de targetes ‘black’ per part del monarca i d’altres membres de la seva família, i per presumptes delictes fiscals, si bé no ha formulat cap querella davant la sala penal del Tribunal Suprem, òrgan competent per investigar-lo formalment per la seva condició d’aforat.

Precisament el debat sobre la inviolabilitat del rei ha tingut lloc hores després que la cambra baixa celebrés un acte, presidit pel rei Felip VI, per commemorar el quarantè aniversari del fracàs de l’intent colpista del 23 de febrer del 1981.

ERC tatxa la Monarquia de «corrupta»

ERC ha fet al·lusió a aquests «múltiples escàndols» del rei emèrit i ha tatxat la Monarquia de «corrupta». A aquesta postura s’ha sumat Unides Podem que ha anunciat que votarà a favor de la proposició no de llei al considerar que la del Rei és una «institució opaca que no ret comptes» ni amb la ciutadania, ni amb el Congrés.

De fet, el president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha titllat l’actuació de Joan Carles I durant el 23-F d’«operació de màrqueting», ha assegurat que existeix «un problema» quan el Congrés dels Diputats no investiga els «problemes de corrupció de la Monarquia» .

JxCat, CUP, EH-Bildu i el PNB són altres dels partits que també s’han mostrat a favor d’instar el Govern a eliminar la inviolabilitat del Rei i eliminar l’aforament de membres de la família reial.

«L’aparença dels fets privats que envolten el mandat del Rei són de tal envergadura que no hi pot haver obstacle a què s’investigui amb tota garantia a un estat de Dret. No hi pot haver impunitat», ha manifestat el penebista Mikel Legarda.

«Engegar a rodar la transició»

Per part seva, el PP, igual que el PSOE, ha rebutjat la possibilitat d’eliminar la inviolabilitat del cap de l’Estat i ha retret als proposadors de la iniciativa que el seu únic objectiu sigui «engegar a rodar tota la feina que es va fer durant la transició» i la contribució del senyor Joan Carles.

El popular Juan Miguel Mateu Isturiz ha criticat a ERC que hagi presentat aquesta iniciativa amb «l’excusa» de buscar la «igualtat de tots davant la llei». «Sense aquestes prerrogatives no podrien llançar difamacions, acusacions», ha dit el diputat del PP, que ha assegurat que la intenció de la formació independentista és mantenir un «atac continu al cap de l’Estat».

En aquesta línia, ha continuat la seva intervenció afirmant que gràcies a l’actuació del rei emèrit el 23-F «avortant» l’intent de cop d’Estat, avui ERC pot estar al Congrés «avorrint-nos amb els seus temes de l’independentisme».

Arrimadas parla dels «enemics d’Espanya»

La formació liderada per Inés Arrimadas s’ha sumat als retrets als partits que aposten per treure les «figures de protecció judicial» als membres de la família reial i ha qualificat els «nacionalistes i podemites» d’«enemics d’Espanya».

Així ho ha dit el diputat de Ciutadans Edmundo Bal que ha ressaltat que la figura de la inviolabilitat existeix a altres estats republicans com els Estats Units, França, Itàlia, Alemanya o Finlàndia perquè, segons ha explicat, es tracta de regular la inviolabilitat del cap de l’Estat.

Per part seva, Vox, que també ha remarcat que altres països amb monarquies també contemplen aquest tipus de protecció, ha preguntat directament a ERC què els importa la Monarquia si el que volen aconseguir és una «república independent» i «què té d’exorbitant» l’aforament per a membres de la Casa Reial si aquesta prerrogativa també existeix per a altres càrrecs com per als presidents del Govern, Congrés, Senat, diputats o senadors, entre d’altres.

En aquest sentit, ha assegurat que la ideologia republicana és totalment «respectable» però no les accions per enderrocar les institucions. En qualsevol cas, el diputat José María Sánchez ha mostrat la seva oposició a la proposta perquè «manca d’un sentit mínimament metòdic», ja que per suprimir la inviolabilitat del cap de l’Estat o l’aforament és necessària una reforma constitucional.

Notícies relacionades

El diputat de Foro Asturias ha fet un breu discurs en què ha emplaçat el partit català a «repassar la trajectòria» d’un dels fundadors d’ERC, Josep Tarradellas, i el seu paper «clau» a la Transició.

També en contra de la proposta defensada per ERC s’ha mostrat el diputat d’UPN Carlos García Adanero, que també ha destacat que l’objectiu de la formació independentista és «debilitar» el cap de l’Estat «sigui com sigui», independentment que aquest sigui representant d’una monarquia o d’una república.

Temes:

Joan Carles I