40è aniversari del fracàs del cop d’Estat

El Rei reivindica el paper del seu pare el 23-F i anima a protegir la democràcia

Sánchez i Casado coincideixen en una cerimònia a la qual no acudeixen ERC, el PNB, Bildu, Junts, PDECat, BNG i la CUP

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El rei Felip VI ha recordat aquest dimarts la jornada històrica del 23-F reivindicant la figura del seu pare aquella nit d’incertesa. «El rei Joan Carles I va assumir com a Cap de l’Estat la seva responsabilitat i el seu compromís amb la Constitució», ha recordat en la seva intervenció en l’acte de commemoració del fracàs de l’intent colpista celebrat al Congrés dels Diputats. «La seva fermesa i autoritat van ser determinants per al triomf de la democràcia», ha afegit. L’elit que va voler tombar Suárez (i va precipitar el 23-F)

Per Felip VI, va ser també clau, ha dit, «el rebuig institucional i ciutadà de la ruptura del nostre marc de convivència», que «va ser decisiu per aturar i vèncer aquell cop d’Estat».

En la seva intervenció, el monarca ha tingut paraules de record també per a un dels polítics més destacats en la reacció civil contra el cop. Així, ha volgut «amb gran admiració i gratitud, significar en la persona del president del Govern Adolfo Suárez», ha dit.

Felip VI ha assegurat que és «inequívoca la voluntat de la Corona a ser una institució que, inclogui, integri i cohesioni tots els espanyols». 

El Rei ha assegurat que la nit del 23-F va aprendre «l’immens, l’incalculable valor que té la llibertat per al poble espanyol», i ha animat a «defensar-la, perquè sabem com de difícil que va ser assolir-la i que sempre hi ha riscos que la poden amenaçar».

El monarca ha entrat a través de la Porta dels Lleons, acompanyat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i la de la Cambra baixa, Meritxell Batet. A la seva arribada, ha sigut rebut entre aplaudiments i crits de «¡visca el Rei! y ¡visca Espanya!».

Després de fer-se una foto de família davant l’escalinata, la comitiva ha entrat i s’ha dirigit a l’Escriptori del Rellotge per saludar els altres convidats a l’acte, entre ells, els quatre vicepresidents del Govern, Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera.

També hi ha a la Carrera de San Jerónimo el líder del PP, Pablo Casado, en la seva qualitat de líder de l’oposició. Sánchez i Casado coincideixen just quan els seus partits estan ultimant un acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual va caducar fa més de dos anys.

També hi són presents els portaveus dels grups parlamentaris i membres de la Mesa del Congrés, així com els dos ‘pares’ de la Constitució que queden vius, Miquel Roca i Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón.

ERC, el PNB, Bildu, Junts, el PDECat, el BNG i la CUP no acudeixen a la cita, en línia amb el que solen fer en els actes en què participa el Rei o que commemoren els aniversaris de la Constitució. Els que sí que hi són, a més del PSOE, el PP, Vox i Ciutadans, és Unides Podem, igual com Més País-Equo i bona part del Grup Mixt.

Aquest dimarts es compleixen 40 anys de l’intent colpista protagonitzat per Antonio Tejero, que va irrompre amb un nombrós grup de guàrdies civils a l’hemicicle del Congrés mentre es votava la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo. En el fracàs del 23-F hi va tenir molt a veure el llavors Cap de l’Estat, Joan Carles I, que viu des de l’agost a Abu Dhabi.

Notícies relacionades

L’acte institucional es completarà amb un dinar de Felip VI amb Sánchez, Casado i altres autoritats. El dinar entre els representants de les institucions està organitzat per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, tot i que s’hi ha donat un caràcter privat, segons han informat a Efe fonts del Govern. 

Un mica més tard, a la tarda, el focus tornarà a l’hemicicle, ja que els diputats debatran la inviolabilitat monàrquica.