Després de cinc dies

Echenique condemna per primera vegada les protestes violentes per Pablo Hasél

  • El dirigent d’Unides Podem assegura que, com el 99% de la població, està en contra de la crema de contenidors

  • Ábalos insisteix que «cap reivindicació es defensa a pedrades» i assenyala que Iglesias ha de ser conscient dels seus silencis

El portavoz parlamentario de Unidas Podemos  Pablo Echenique interviene durante una sesion de control al Gobierno  en Madrid (Espana)  a 16 de diciembre de 2020  Durante el pleno  el presidente del Gobierno ha hecho un primer balance del segundo estado de alarma decretado el pasado 9 de noviembre para hacer frente a la segunda ola de la pandemia del coronavirus  Ademas  el presidente tambien ha informado de las ultimas tres reuniones del Consejo Europeo  en los que los jefes del Estado y de Gobierno de la UE debatieron tambien sobre como mejorar la lucha contra la pandemia   16 DICIEMBRE 2020  EUROPA PRESS E  Parra  POOL  16 12 2020

El portavoz parlamentario de Unidas Podemos Pablo Echenique interviene durante una sesion de control al Gobierno en Madrid (Espana) a 16 de diciembre de 2020 Durante el pleno el presidente del Gobierno ha hecho un primer balance del segundo estado de alarma decretado el pasado 9 de noviembre para hacer frente a la segunda ola de la pandemia del coronavirus Ademas el presidente tambien ha informado de las ultimas tres reuniones del Consejo Europeo en los que los jefes del Estado y de Gobierno de la UE debatieron tambien sobre como mejorar la lucha contra la pandemia 16 DICIEMBRE 2020 EUROPA PRESS E Parra POOL 16 12 2020 / EUROPA PRESS E Parra POOL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Cinc dies després de publicar un missatge a Twitter que va desencadenar les crítiques de tota la dreta i del PSOE, Pablo Echenique ha condemnat, per primera vegada i de manera explícita, les protestes violentes que s’han viscut en els últims dies a diverses ciutats espanyoles per la condemna al raper Pablo Hasél. No obstant, el portaveu parlamentari d’Unides Podem ha assenyalat que s’ha originat un «fals debat» entorn de la posició de la seva formació i del Govern en el seu conjunt respecte a aquests incidents perquè resulta obvi que estan en contra d’aquests aldarulls. 

Dimecres passat, coincidint amb la segona nit de protestes per Hasél, el dirigent morat va publicar un missatge a les xarxes socials mostrant el seu recolzament «als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d’expressió als carrers». A més, Echenique va carregar contra la policia i la «violenta mutilació de l’ull d’una manifestant». Segons va dir, aquests fets haurien de ser investigats i s’haurien «de depurar responsabilitats amb contundència».

Aquestes paraules van desencadenar les crítiques de PP, Vox i Cs, que van exigir la seva dimissió i van demanar al president del Govern, Pedro Sánchez, que cessés el vicepresident segon, Pablo Iglesias, per no corregir Echenique i condemnar la violència. La resposta del portaveu parlamentari va ser publicar un vídeo en què es podia observar un grup d’antiavalots carregant contra diversos manifestants i una fotografia de la dona que va perdre un ull en una protesta a Barcelona per l’impacte d’una bala de goma.

Un «debat fals»

No obstant, Echenique ha condemnat aquest dilluns la violència dels últims dies. Després de ser qüestionat en diverses ocasions en una entrevista a TVE, el dirigent morat ha afirmat que no li agraden «aquest tipus d’accions» i que «tothom» rebutja la crema de contenidors i la ruptura del mobiliari públic. Referent a això, ha insistit que el 99% de la gent, entre els quals els dirigents d’Unides Podem, estan en contra dels incidents violents. Tot i així, ha deixat clar que no se sumarà a la «criminalització» dels joves que exigeixen més protecció de la llibertat d’expressió. 

A més, ha assenyalat que li sembla «una ridiculesa» que s’exigeixi a Sánchez sortir a dir que li sembla malament la crema de contenidors. «¿Se sospita que al president del Govern li sembla bé que es cremin contenidors?», ha preguntat amb ironia. 

Nous retrets

Notícies relacionades

La posició adoptada per Echenique, i que després van defensar altres membres d’Unides Podem, també va provocar un xoc al si del Govern. Els socialistes van deixar clar que cap tipus de violència és legítima i van criticar l’actitud dels seus socis. Aquest dilluns, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha tornat a sentenciar que «la violència està als antípodes de la llibertat d’expressió» i que «cap reivindicació, per molt legítima que sigui, es defensa a pedrades o calant foc als carrers». 

Sobre el missatge del dirigent morat, Ábalos ha dit que tant el portaveu d’Unides Podem amb les seves paraules com el vicepresident segon «amb els seus silencis» han de ser «plenament conscients» de les seves intencions i que representen les «concepcions» del seu partit. «Ningú ha d’explicar en què consisteix la llibertat d’expressió perquè hem lluitat molt perquè existeixi», ha sentenciat el ministre socialista en un missatge clar per als seus aliats.