Els Mossos han detingut 109 persones en les protestes en recolzament a Pablo Hasél

Convocada una altra manifestació aquesta tarda a les 19.00 hores a Barcelona, a Arc de Triomf

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos han detingut 109 persones a tot Catalunya des de dimarts passat 16, quan es van iniciar les manifestacions de protesta per reclamar la llibertat del raper Pablo Hasél, empresonat per delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona.

Segons han informat els Mossos en un comunicat, dels vuit detinguts en les protestes d’ahir a la nit, cinc ho van ser per assaltar una botiga de roba al passeig de Gràcia de Barcelona i entrar-hi a robar, i els tres restants per delictes d’atemptat contra els agents de l’autoritat i desordres públics. Aquesta tarda, a les 19.00 hores, s’ha convocat una altra manifestació a Barcelona, a les 19.00 hores a Arc de Triomf. Els danys, a més, superen el milió d’euros quant a elements públics a Barcelona. Els contenidors que han resultat cremats són 284, amb la mitja dotzena que van cremar diumenge. 

Segons el balanç de danys a l’espai públic que ha fet aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona, el cost estimat d’aquests 284 contenidors és de 417.000 euros. 

Altres costos que tindran aquestes protestes violentes són 203.000 euros per neteja, recollida de residus i retirada de contenidors, 304.000 euros per reparar els danys en 4.810 metres quadrats de paviment i 80.421 euros més per als causats en enllumenat, semàfors, senyalització, tanques i fonts.

El Palau de la Música xifra en 14.000 euros els danys

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha xifrat en 14.000 euros els danys que va rebre la façana de l’edifici històric durant els aldarulls en la protesta en recolzament a Pablo Hasel dissabte passat a Barcelona.

Fonts de la institució han explicat aquest dilluns que hi ha un total de 14 vidrieres catedrals patrimonials afectades, algunes de les quals ja no es fabriquen.

Durant la nit de dissabte participants violents es van desplaçar fins al Palau de la Música, una edifici de referència del modernisme obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i li van llançar pedres i material d’obra.

Agents ferits

Durant aquests incidents, nou agents van resultar ferits per llançament d’ampolles i objectes contundents, dos dels quals van ser traslladats a centres hospitalaris.

Per la seva banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que en els aldarulls d’ahir a la nit van atendre a Barcelona 11 persones, 10 en estat lleu i una, menys greu, que van requerir tres trasllats a centres sanitaris.

Vandalisme

A Barcelona, passades les 20.00 hores van començar els llançaments de pedres, ampolles de vidre i bosses d’escombraries per part de grups violents contra la línia policial que protegia la Direcció de la Policia Nacional a la Via Laietana de la capital catalana.

En el marc d’aquests actes vandàlics, tres agents van resultar ferits lleus pels llançaments d’objectes i un quart va ser traslladat a un hospital després que fos agredit amb un senyal de circulació que els manifestants van arrencar al carrer, han precisat els Mossos.

Igualment, en diverses parts del centre de la ciutat es van produir llançaments d’objectes contundents contra els agents que formaven part del dispositiu policial. Aquests grups també van realitzar diverses barricades en carrers del centre de la ciutat i van encendre una foguera a prop del Palau de la Música.

Notícies relacionades

Els Bombers van haver d’actuar per la crema d’una quinzena de contenidors.

Crítiques de la CUP als Mossos

La CUP, per la seva banda, ha acusat els Mossos de «provocació policial» amb la intenció de generar violència. El diputat de la CUP Carles Riera, en entrevistes a Ràdio 4 i La 2, ha assenyalat que en l’inici de la violència dels últims dies hi ha una «actuació policial». I ha posat d’exemple que l’actuació dels Mossos de dissabte a Fontana, a Gràcia, demostra una «intenció de generar un conflicte violent». Així mateix, Riera ha defensat que no es pot posar al mateix nivell la violència en una manifestació que «un ull rebentat o la violència estructural». I com a violència estructural s’ha referit al fet que la població pateix una violència «diària» amb els desnonaments, la precarietat i les insuficients polítiques socials.