PROTESTES PER L’EMPRESONAMENT DE PABLO HASÉL

Cinquena nit de destrosses a Barcelona, amb trets de foam dels Mossos

  • Una nombrosa concentració pacífica torna a derivar en actes vandàlics de grups de joves

  • Interior tracta de calmar els ànims dels sindicats policials citant-los a una reunió extraordinària

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ha registrat aquest dissabte la cinquena nit consecutiva d’aldarulls violents per part de manifestants joves que han protagonitzat actes vandàlics i enfrontaments amb els Mossos d’Esquadra. La policia catalana ha tornat a fer servir projectils de foam a la zona de Lesseps per contenir els descontrolats, que han atacat comerços, la Borsa i fins i tot el Palau de la Música catalana.

La concentració inicial d’aquest dissabte a la plaça de la Universitat, en protesta per l’empresonament del raper Pablo Hasél, havia acollit uns quants centenars de persones, en un ambient d’entrada festiu. Els congregats eren majoritàriament joves però també hi van participar ciutadans de totes les edats. L’Antonio, de 64 anys, mostrava el seu recolzament als joves manifestants: «Estem farts, el que hem vist aquests dies és una vergonya i les coses han de canviar. Jo ja vaig lluitar fa anys i ara els toca a ells, però vinc a donar-los suport».

Tensió també política i sindical

Aquesta nova tanda d’accions vandàliques té lloc en un context de màxima tensió entre els sindicats de Mossos d’Esquadra i els seus comandaments davant la posició política del conseller d’Interior, Miquel Sàmper i el seu partit, Junts per Catalunya, que han criticat obertament l’actual model de seguretat ciutadana de la policia autonòmica i han exigit canvis immediats. També ERC, tot i que amb un to més temperat, s’ha avingut a posar al dia l’actuació dels Mossos. Tot això en el context de les negociacions per formar un nou Govern, en què la CUP torna a ser decisiva matemàticament.

Notícies relacionades

Aquest diumenge tindrà lloc una reunió d’urgència entre Interior i els representants sindicals del cos policial, que denuncien haver sigut abandonats pels responsables polítics d’Interior davant els aldarulls d’aquests dies. Els agents i els comandaments defensen la seva actuació i denuncien l’extrema violència contra els Mossos de part dels manifestants i posen com a exemple el llançament de pedres i les destrosses a la comissaria de Vic, entre altres. L’ús dels projectils de foam, com als aldarulls d’aquest dissabte, també és sobre la taula. Els Mossos denuncien tenir pocs mitjans mentre la CUP exigeix la supressió d’aquest mètode, qüestionat també pels comuns.

Els atacs

Aquesta convocatòria inicial reivindicativa va derivar en diverses accions vandàliques de grups de manifestants cap a diferents punts de la ciutat al marge de la convocatòria oficial. Un grup es va desplaçar cap a la Via Laietana i va provocar destrosses al Palau de la Música. D’altres van provocar desperfectes al voltant del carrer Diputació amb Pau Claris, tombant contenidors per utilitzar-los com a barricada. També s’han tornat a produir atacs a comerços, entre els quals els de les firmes Puma, Versace i Diesel, al centre de la capital. També la Borsa va ser objecte d’un atac, al passeig de Gràcia. Les accions vandàliques s’han desplaçat des d’aquesta artèria principal de la ciutat cap al barri de Gràcia. És aquí on els Mossos han actuat amb més contundència, disparant projectils de foam i encapsulant els violents. Com a les jornades precedents, la violència s’ha anat aturant a mesura que s’acostava el toc de queda de les deu de la nit.