Segona nit de disturbis a Catalunya

Interior obre una investigació per aclarir com una noia ha perdut un ull en les protestes de Hasél

La traçabilitat de les bales de foam permetrà determinar si el projectil va sortir d’una arma dels Mossos

La Laia, una amiga de la víctima: «Em sento culpable, jo vaig tirar ampolles a la policia i no ella»

  • Segueix les últimes notícies en directe sobre els disturbis per Pablo Hasél a Barcelona i altres ciutats d’Espanya

4
Es llegeix en minuts

La segona nit de disturbis per l’empresonament del raper Pablo Hasél han acabat a Catalunya amb 33 detinguts, 12 persones ferides (sis de les quals, policies) i importants destrosses al mobiliari urbà. El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, i el portaveu de la policia catalana, el comissari Joan Carles Molinero, compareixen aquest dijous a les 09.30 hores per informar sobre aquests greus incidents. Ferrer ha qualificat d’«escenari d’alta complexitat» el panorama obert per aquestes protestes perquè són de «tipus violent», i Molinero ha parlat de «persones oportunistes i violentes» que aprofiten les manifestacions per causar destrosses i saquejar comerços. «No ens preocupa que la gent es manifesti, ens preocupa la violència», ha remarcat Ferrer. «El que hem vist no és normal. És fruit de moltes variants, que acaba generant aquesta reacció violenta que no és tolerable».

Ferrer ha anunciat que Interior ha obert una investigació per aclarir els fets «greus» que han suposat que una noia hagi perdut un ull després de presumptament rebre l’impacte d’una bala de foam disparada per agents de la Brigada Mòbil (Brimo). El director general de Mossos ha explicat que ja han contactat amb la família de la noia i també amb el col·lectiu Irídia. «No hi ha encara cap conclusió però la voluntat és de transparència màxima i d’aclarir els fets».

Preguntat sobre si aquests fets faran replantejar l’ús de bales de foam, Ferrer ha rebutjat entrar en aquest debat: «No és el moment de valorar o parlar sobre el model d’actuació policial. El més important és que s’ha obert una investigació per aclarir els fets».

Molinero, per la seva banda, ha reiterat que el compromís és aclarir què va passar i, si es confirma que la lesió va ser per ús de foam, es mirarà si l’agent concret la va utilitzar seguint el protocol establert. El comissari ha explicat que els Mossos compten, per protocol, amb informes detallats sobre l’ús de les armes i els projectils, sobre quan, on i des d’on es van llançar les bales. La traçabilitat de les bales de foam permetrà determinar, d’aquí uns dies, si el projectil va sortir d’una arma dels Mossos, ha assegurat Molinero.

Preguntat per quants projectils es van utilitzar en les protestes a Catalunya, el comissari Molinero ha indicat que van ser un total de 420 en dos dies: 300 es van disparar dimarts i 120, dimecres; «l’ús d’aquesta eina és elevat» per fer front a actituds violentes, segons ell.

La noia ferida en un ull a la Via Augusta de Barcelona, en la primera nit de disturbis, dimarts, presenta lesions més greus del que semblava. Segons ha informat el col·lectiu Irídia i ha confirmat aquest diari, perdrà un ull a causa de l’impacte rebut per un projectil mentre participava en les protestes.

D’entrada, la primera valoració mèdica va semblar indicar que la ferida no seria tan greu. No obstant, un examen mèdic més exhaustiu ha pogut concloure que el mal ocasionat és més gran i ha afectat de forma irreparable el globus ocular. La noia va ser atesa pels sanitaris i va ser traslladada a dependències de l’Hospital Clínic, on aquest dijous serà operada.

El testimoni d’una amiga

Una amiga de la víctima, la Laia, ha explicat al programa ‘Aquí, amb Josep Cuní’, de la SER: «Em sento culpable, jo vaig tirar ampolles a la policia i no ella». La noia ha relatat les circumstàncies en què es van produir els aldarulls. «Havíem baixat de la plaça de Lesseps amb les pancartes fins a estar davant dels antiavalots. L’ambient que hi havia era de ganes de baralla [...]. Hi va haver un moment en què es veia que anaven a carregar i ens vam dispersar. La distància era molt gran. Tanta que jo vaig continuar tirant ampolles. Un agent em va apuntar, va disparar, jo ho vaig esquivar i quan vaig mirar hi havia una persona al meu costat ferida [...]. Hores més tard em vaig assabentar que havia sigut la nostra amiga», ha explicat la Laia.

La noia també ha justificat la violència per aconseguir que les seves reclamacions siguin ateses.

«Violents i oportunistes»

«Violents i oportunistes»Segons els Mossos, 12 persones van ser detingudes a Barcelona, on grups violents van destrossar mobiliari urbà, van saquejar establiments comercials i van cremar vehicles i contenidors. En la manifestació a Lleida van ser detingudes 14 persones, cinc a Girona i dues a Tarragona, on un grup de manifestants van tallar durant un temps la circulació a l’autovia A-7 en direcció a València.

Notícies relacionades

El perfil dels violents és gent que després de les manifestacions pacífiques es queda i aprofita per cremar contenidors, muntar barricades i atacar la línia policial, ha explicat Ferrer. Interior diferencia «clarament» els manifestants pacífics dels violents que aprofiten per destrossar la ciutat.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat va atendre, d’altra banda, 12 persones, totes amb lesions lleus excepte una, menys greu, durant els aldarulls que es van produir a Barcelona i Lleida. Segons ha informat el SEM, a Barcelona van atendre 10 persones, mentre que a Lleida va ser atesa una persona i una altra a Girona.