Desordre amb les vacunes de l’Exèrcit

Electricistes abans que cardiòlegs en la vacunació de l’Hospital Gómez Ulla

  • El dijous 21, personal essencial de tractament a malalts de Covid se’n va anar sense vacunar-se mentre que la resta de la plantilla, inclosos oficinistes, rebia les dosis

Electricistes abans que cardiòlegs en la vacunació de l’Hospital Gómez Ulla
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

A l’Hospital Gómez Ulla, o Central de la Defensa, ja han sigut vacunats el personal de manteniment, el d’oficines i el d’altres despatxos sense comeses mèdiques, però encara nombrosos sanitaris de primera línia de lluita contra la Covid no han rebut la seva dosi.

L’explicació que el centre, amb instal·lacions a Madrid, ha donat als metges i infermers encara no immunitzats és que no hi ha prou vacunes. Fonts del col·lectiu afectat relaten que des de la direcció de riscos laborals del centre els han transmès que aquesta setmana rebran les dosis, sense especificar quan.

La situació afecta homes i dones de les plantilles d’urgències, cardiologia, uci i altres serveis de tracte directe amb malalts de Covid, metges, infermeres i auxiliars sanitaris que dijous passat van acudir a vacunar-se prèvia cita de l’hospital i que van marxar amb una negativa i un encongiment d’espatlles, en alguns casos després d’esperar un parell d’hores.

«No queden vacunes»

«No queden vacunes»Quedaven 24 hores perquè transcendís al públic la vacunació del cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el dimitit tinent general Miguel Ángel Villarroya, quan a l’hospital militar més gran del país les vacunes s’esgotaven i deixaven un important grup de sanitaris sense la seva dosi. Segons les fonts consultades al centre, no són menys de 50, tots, en primera línia d’atenció al pacient.

A l’hospital, segons fonts sanitàries militars, s’havia rebut dimecres passat una partida de vacunes procedent d’un altre centre hospitalari de Madrid –200 dosis, segons altres fonts– que s’havien d’aprofitar, perquè estaven a punt d’arribar al límit de la caducitat ja descongelades. El centre va fer, per tant, un avís general per a una vacunació ràpida entre el personal. «I hi va haver molt desordre –relata un dels professionals sanitaris afectats–, un ambient anàrquic. No t’assabentaves que ja no hi havia vacuna per a tu si no ho preguntaves».

El cas s’assembla al fenomen d’escassetat de vacunes que s’està vivint en diversos punts de la xarxa de salut per a civils: de sobte es va esgotar el subministrament. I per l’escassetat han quedat afectats, entre d’altres, un cardiòleg i una cardiòloga dels de «primera crida». Són especialistes en cor, als quals s’avisa d’urgència si un malalt de Covid entra en parada cardiorespiratòria.

Esperen també la vacuna diversos infermers de l’uci, sis d’Urgències i facultatius d’altres serveis. A uns quants, convocats dijous, després de dues hores d’espera se’ls va comunicar que ja no hi havia més vacunes. Simplement, s’havien acabat.

Però ja havien passat davant la xeringa personal electricista, un lampista i altres membres del servei de manteniment, oficinistes, administratius de comptabilitat i de personal i, fins i tot –relaten les mateixes fonts–, del departament de codificació, el que fa comptes per al cobrament de serveis a la Seguretat Social per tractaments practicats a l’hospital, amb una feina de despatx que implica un contacte zero amb els malalts.

Per integrants de la plantilla del Gómez Ulla consultats ja plou sobre mullat: no s’ha realitzat a l’hospital cap campanya de prevenció periòdica de Covid mitjançant la realització de test PCR a metges i infermeres –asseguren–, excepte una sola anàlisi el maig passat.

Ara només se’ls fa el test als que, com que tenen algun símptoma i sospiten d’un contagi, el sol·liciten al seu cap de servei.

L’Hospital Gómez Ulla o Central de la Defensa comparteix amb l’Hospital General de la Defensa de Saragossa l’atenció als militars, a més d’atendre 100.000 civils en la seva àrea sanitària adjacent, als districtes madrilenys de Carabanchel i Latina.

Actualment el Gómez Ulla té una àmplia planta de pacients de Covid, amb 84 casos i 12 en una unitat de cures intensives que es prepara per incorporar deu llits més, atesa la tendència d’ingressos.

Avís a soldats i les seves famílies

Avís a soldats i les seves famíliesLa polèmica campanya de vacunació a l’Estat Major de la Defensa ha disparat la demanda de tota mena d’aclariments, per a un públic tan ampli com el subjecte a les prestacions de l’ISFAS (Institut Social de les Forces Armades), que té 585.184 afiliats, 360.050 dels quals són titulars, militars en actiu o jubilats. .

Ahir a la tarda –i després dels esdeveniments i reaccions difoses durant el cap de setmana després de transcendir la vacunació del JEMAD i de part de la cúpula militar– l’ISFAS va dirigir als associats un avís d’actualització de la informació sobre els protocols de vacunació contra la Covid. En el comunicat, l’entitat que administra la sanitat corporativa per a soldats, aviadors, marins i guàrdies civils i les seves famílies els recorda que són els organismes del Sistema Públic de Salut els que administren la vacuna, d’acord amb el protocol establert pel Ministeri de Sanitat.

En aquest protocol, recorda la nota, figuren tres etapes, les dues primeres amb final previst en els pròxims mesos de març i el juny. En la primera, i per aquest ordre, seran vacunats els «residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones grans i d’atenció a grans dependents»; en segon lloc, el «personal de primera línia en l’àmbit sanitari i sociosanitari», després, «altre personal sanitari i sociosanitari», i després persones considerades grans dependents no institucionalitzades.

Notícies relacionades

A l’avís, redactat sobre la segona actualització de l’estratègia de vacunació, del 21 de gener, l’ISFAS afegeix que en la segona etapa «es començarà a vacunar el grup de població de més edat» i que la tercera «començarà al juny i afectarà la resta de grups».

Per a aquesta primera etapa, recorda la sanitat militar, «es realitzarà la vacunació [...] sense distinció de si el vacunat està afiliat al Sistema Nacional de Salut o a l’ISFAS».