Denúncia judicial

El número dos del PP català, imputat per agressió sexual a una companya de partit

  • Daniel Serrano, que ja ha declarat davant el jutge, es presenta de número quatre per Barcelona a les eleccions catalanes

  • La denunciant és la responsable de Mujeres en Igualdad de la formació i el TSJC veu indicis de tres delictes

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) està investigant des de finals de l’any passat el secretari general del PP català i diputat al Parlament en la tot just acabada legislatura, Daniel Serrano, per un presumpte delicte d’agressió sexual i dos de lesions, arran de la denúncia presentada per una companya del partit, en concret, la secretària de Mujeres en Igualdad i membre executiva de la formació, M. R. A més, Serrano va com a número quatre per Barcelona a les llistes del PPC a les eleccions catalanes. El dirigent conservador ha declinat fer declaracions.

Segons la investigació, tots dos van mantenir una «relació sentimental sense compromís de convivència» amb esporàdiques relacions sexuals a partir de la primavera del 2013. La denúncia va ser presentada el novembre del 2019 a un jutjat de violència contra la dona de Barcelona, tot i que el cas es va derivar a un jutjat d’instrucció ordinari a l’estimar-se que no existia una relació de parella i, finalment, per la condició d’aforat de Serrano, va anar a parar al TSJC. La víctima afirma que el seu company de partit la va sotmetre a «maltractaments físics, verbals i psíquics».

Serrano, segons les fonts judicials consultades, va negar en la seva declaració judicial aquesta violència i va al·legar que les relacions sexuals que va mantenir amb la dona havien sigut consentides en tot moment.

Actituds violentes

La denunciant afirma que el març del 2015 va començar una relació amb Serrano, que era llavors candidat del PPC a l’alcaldia de Cornellà de Llobregat, i ella, coordinadora d’organització del partit. Al cap de poc temps, segons la seva versió, van començar les actituds violentes de l’imputat durant els actes sexuals. Així, el març del 2015, detalla, va patir unes lesions que li van causar hematomes als braços i al pòmul. Ella li va demanar explicacions i ell li va contestar que els blaus havien sigut provocats pel casc de la moto.

En una altra trobada sexual, segons relata la víctima, l’actitud «tan violenta» del dirigent del PP li va produir forts dolors a l’esquena. La dona va creure en un primer moment que aquests episodis violents eren «excepcionals» per la relació personal i política que mantenien, ja que, en públic, el polític no tenia aquest comportament agressiu que mostrava en privat, i «de què després no es responsabilitzava».

Hematomes i erosions

No obstant, el 13 de novembre del 2016, la seva opinió va canviar radicalment. En aquesta data i «sense consentiment ni acord previ», descriu la denúncia, la «va forçar de manera violenta mantenint una relació no consentida de sexe violent i agressiu» al domicili d’ella, cosa que li va produir lesions que van tardar setmanes a guarir-se.

«Em va provocar hematomes i erosions a les dues cames», assegura M. R. a la demanda. L’endemà, remarca, li va demanar explicacions, però no va rebre resposta. En aquell moment va decidir trencar la relació amb Serrano. «Em vaig adonar que es tractava d’un home maltractador i violent», conclou. La dona va acompanyar com a prova unes fotos de les lesions.

Mesos després, el 29 de maig del 2017, aprofitant una reunió de partit amb Serrano a una cafeteria, la dona, segons explica a la seva denúncia, li va tornar a demanar explicacions sobre el seu comportament, però ell la va acusar de voler fer-li xantatge, traient importància a les lesions que li havia causat i assegurant que les fotos eren «descarregades d’internet».

Indicis de tres delictes

Notícies relacionades

Alhora, sempre segons el relat de M. R., Serrano la va amenaçar que en cas que la denunciés li faria la vida impossible, tant a nivell polític com a personal, atesa la seva condició d’advocat. «Soc advocat i casos com el teu n’he portat 600 i els he guanyat. Ja veus el que em preocupa», indica la dona a la denúncia que li va dir l’imputat. Des d’aleshores, la secretària de Dones en Igualdad del PP assegura que «ha sigut sotmesa a ’bullying’ dins del partit», fins a tal punt no se la convoca a les reunions del comitè executiu, del qual forma part pel seu càrrec, i no se li comuniquen actes de la formació.

La fiscalia ha recolzat l’obertura de la investigació al considerar que els fets «podrien ser constitutius, almenys indiciàriament», de dos delictes de lesions i un altre d’agressió sexual. El TSJC va declarar la seva competència el novembre del 2020.