Eleccions convulses

Bernat Solé: «El 14-F posa en risc la salut i la legitimitat»

El conseller alerta del perill d’una baixa participació

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparècia, Bernat Solé, ha alertat aquest dimecres que una hipotètica «baixa participació», si se celebren les eleccions el 14 de febrer, pot comportar una «no legitimitat» del resultat electoral.

En declaracions a Catalunya Ràdio, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi suspès cautelarment el decret d’ajornament del 14-F aprovat pel Govern, Solé ha qüestionat la «viabilitat d’unes eleccions que se celebrarien en plena pandèmia» i «pocs dies abans» del pic d’ocupació de les ucis.

Al seu parer, portar unes eleccions al 14-F «posa en risc la salut de les persones i posa en risc la legitimitat del procés electoral».

Davant aquesta «situació epidemiològica greu, amb un índex de contagi molt alt i un nombre de positius molt elevat», la ciutadania pot tenir «por o desconfiança» a l’hora d’anar a votar de manera presencial, cosa que «podria suposar una baixa participació».

Límit per a les candidatures

«Perquè unes eleccions siguin legítimes han de tenir una participació assimilable a la participació que s’ha obtingut en la mateixa cambra en edicions anteriors», ha recalcat.

Notícies relacionades

La percepció d’inseguretat de la ciutadania «pot suposar una baixa participació, una no legitimitat d’aquestes eleccions», ha insistit.

Segons Solé, «la legitimitat d’un procés passa en primer lloc perquè les candidatures puguin explicar de manera adequada els seus projectes polítics» i, ara, la pandèmia «limita molt la possibilitat que les candidatures puguin explicar adequadament els seus projectes i puguin arribar a tothom», així que «els ciutadans no poden disposar de tota la informació per decidir el vot».