Memòria històrica

L’Estat demana que els Franco puguin emportar-se només electrodomèstics i béns sense inventariar

  • Patrimoni Nacional va intentar obtenir l’opinió de la Conselleria de Cultura, que té la tutela d’aquest BIC, sense obtenir resposta

  • L’Advocacia acaba de remetre l’escrit al jutjat

L’Estat demana que els Franco puguin emportar-se només electrodomèstics i béns sense inventariar
4
Es llegeix en minuts

L’Advocacia de l’Estat acaba de presentar davant el Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya l’escrit que va sol·licitar la magistrada sobre els béns que poden retirar els nets del dictador de la casa pairal de Meirás, declarat en primera instància patrimoni públic. La representació legal de l’Administració legal de l’Estat proposa que els Franco només puguin emportar-se, de moment, els electrodomèstics i els béns que no apareixen recollits a l’inventari elaborat pels tècnics de la Conselleria de Cultura, tret dels fons bibliogràfics, les alfombres i «elements tèxtils de tot tipus».

Els béns no inventariats inclouen roba o objectes d’estricte ús personal, aixovars domèstics d’ús diari i el mobiliari i objectes «merament funcionals que existeixen a les dependències del servei», segons detalla l’escrit.

L’Advocacia de l’Estat obre la porta a què els Franco puguin emportar-se altres béns, però sempre «prèvia petició individualitzada» i després de l’examen dels tècnics sobre la seva «rellevància i el grau de connexió amb el Bé d’Interès Cultural i els futurs usos del mateix». Els advocats basen la seva petició en un informe de la Direcció General de Patrimoni de l’Estat, avalat per Patrimoni Nacional i la Secretaria de Memòria Democràtica.

La Direcció General del Patrimoni de l’Estat detalla en el seu escrit que va sol·licitar a la Conselleria de Cultura —responsable de la tutela d’aquest Bé d’Interès Cultural— que remetés les seves «matisacions, precisions o correccions» a la seva proposta sobre els béns que podien retirar-se sense obtenir resposta.

L’Advocacia de l’Estat apel·la a la importància de garantir la integritat de l’immoble, «entès com a unitat», així com «el seu destí i obligacions inherents a la seva condició de Bé d’Interès Cultural en la categoria de lloc històric». «Serà en fase d’execució definitiva, arribat el cas, el moment en què caldrà valorar analitzar-se l’extensió de l’obligació d’entrega.» La conclusió de l’Advocacia de l’Estat va en la línia de la interlocutòria que va emetre el Jutjat de Primera Instància número 1 el 4 de desembre. La jutge Marta Canales va acordar dictar com a mesura cautelar el dipòsit de tots els béns mobles, tret dels d’estricte ús personal o aquells que no aportessin res a la significació de la casa pairal com a BIC o els possibles usos definitius.

Els Franco van recórrer aquesta interlocutòria, igual que l’ordre de realitzar un inventari de béns, al·legant que vulnerava el seu dret a la intimitat i que el decret que va declarar BIC la casa pairal de Meirás no incloïa cap annex de béns i que l’acció reivindicatòria de l’Estat s’havia limitat a l’immoble.

Com ja va informar aquest diari, l’inventari de béns elaborat per tècnics de la Xunta recull 697 elements, sense detallar les seves característiques, procedència o una estimació del seu valor patrimonial. La relació inclou béns d’indubtable valor, com les escultures del Mestre Mateo, el retaule barroc de la capella o peces arqueològiques; elements de mobiliari antic d’interès i altres als que no es presumeix valor, com un deshumidificador, una televisió, cranis de cabirol o una perdiu dissecada. Sobre la col·lecció bibliogràfica, apunten superficialment a l’existència d’«entre 9.000 i 13.000 exemplars».

Reunió de comissió tècnica

Notícies relacionades

El secretari d’Estat Democràtica, Fernando Martínez, presidirà avui per videoconferència la segona reunió de la comissió tècnica de la casa pairal de Meirás, en la qual participen la Xunta de Galícia, la Diputació de la Corunya i els ajuntaments de Sada i la Corunya. La trobada haurà de fixar ja una data de reobertura d’aquest Bé d’Interès Cultural, tot i que inicialment els itineraris es limitaran als jardins, ja que a l’interior encara s’han de realitzar certs treballs de seguretat i condicionament. La data que sona és el 30 de gener. A la reunió, s’abordarà també la creació d’una comissió d’experts que col·laborin en el disseny del relat, els futurs usos de la casa pairal i de l’exposició que recorrerà tota la seva història.

Entreguen les claus de la casa dels guardes

El Jutjat de Primera Instància número 1 acaba d’emetre una diligència en què informa de l’entrega, el 15 de gener, de les claus de la vivenda dels guardes de la casa pairal de Meirás. En concret, les claus de la casa i de la bústia i dos comandaments a distància de l’entrada de la casa pairal, detalla l’escrit. L’entrega es va produir l’últim dia del termini fixat pel jutjat. Els guardes, un matrimoni amb dos menors, treballaven per als Franco des de fa anys. L’Estat va accedir a permetre una moratòria en el seu desallotjament. Formacions com el BNG van demanar que s’estudiessin les vies de mantenir els seus llocs, però l’Estat considera que la subrogació no té encaix legal per tractar-se d’un contracte privat.