Un any de coalició

Iglesias reconeix que «governar amb el PSOE no és fàcil» però és «el més assenyat»

  • El vicepresident segon rebaixa les topades amb els socialistes a «debats» beneficiosos per a l’Executiu

  • El líder d’Unides Podem assegura que la seva lleialtat no és amb Sánchez sinó amb l’acord de coalició que van firmar

  • «Estar en el Govern no és estar en el poder», admet després de denunciar les pressions que rep de grans empreses

Iglesias reconeix que «governar amb el PSOE no és fàcil» però és «el més assenyat»
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«En política un no s’ha de fiar de ningú», va repetir Pablo Iglesias aquest diumenge en tres ocasions durant la seva entrevista a ‘Salvados’. Ni tan sols, dels seus propis socis, va dir. Tot seguit, el vicepresident segon va reconèixer que governar amb Pedro Sánchez «no és fàcil», tot i que «és el més assenyat i raonable» en el context actual, va puntualitzar. Amb aquesta sinceritat va tancar el líder d’Unides Podem una setmana en què els socialistes i els morats han xocat per la reforma del sistema elèctric per reduir el preu de la llum i per la monarquia. Unes topades que Iglesias va mirar de rebaixar a debats interns que resulten beneficiosos per al Govern de coalició. 

Pocs dies després del primer aniversari de la coalició, el vicepresident va advertir que no oblida «quines són les preferències» del PSOE , ni les «diferències molt àmplies» que els separen. Uns obstacles que, va insistir en nombroses ocasions, es van salvant en el dia a dia gràcies a l’acord que va firmar amb el cap de l’Executiu a finals del 2019. Esgrimint aquest document, el líder morat va defensar la necessitat de reformar el mercat energètic i acabar amb la sobreretribució d’algunes elèctriques per abaratir la factura de la llum. El mateix argument que va utilitzar per criticar que el PSOE no hagi volgut pujar l'SMI. 

L’acord de legislatura

Fins i tot, Iglesias va assenyalar que la seva lleialtat no és tant a Sánchez sinó a aquest pacte de legislatura. Així, va justificar l’esmena que van presentar als Pressupostos amb ERC i EH Bildu i que va provocar l’enuig dels seus socis. «Nosaltres sempre serem lleials a l’acord de Govern», va reiterar abans d’avisar que, seguint aquesta doctrina, estan disposats a votar en contra d’una possible proposta del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per ampliar de 25 a 35 anys el període de cotització que es té en compte per al càlcul de les pensions. Tot i així, va assenyalar que no creu que aquest plantejament arribi al Congrés perquè aconseguiran convèncer el PSOE.

També va posar sobre la taula la seva sorpresa per la decisió del PSOE de tombar la comissió d’investigació per investigar en l’ús de les targetes opaques per part de Joan Carles I entre el 2016 i el 2018, malgrat que comptava amb el vistiplau dels lletrats del Congrés. «En aquest cas, jo no concebia que poguessin dir que no», va admetre abans de lamentar la «decisió política» dels socialistes. A més, sobre això, Iglesias va remarcar que «un partit monàrquic» com el PSOE hauria d’estar més interessat a «netejar la imatge» de la Casa del Rei.

Notícies relacionades

No obstant, malgrat les «moltes diferències» que es troben, Iglesias va reconèixer que la correlació de forces –35 diputats morats davant els 120 socialistes– els complica molt imposar les seves posicions en el Consell de Ministres. «Com a soci minoritari hem d’acceptar que s’imposa la voluntat del soci majoritari», va resumir.

L’altre poder

Més enllà dels estira-i-arronsa amb els seus socis de coalició, el vicepresident va revelar que una de les coses que ha descobert durant aquest primer any en l’Executiu és que «estar en el Govern no és estar en el poder» i que reben «molta pressió dels poders econòmics». Tant és així que, segons va dir, s’ha trobat discutint amb algun ministre que havia «fet pròpies» les premisses de grans empreses, bancs, grups de pressió... «Cap ric i cap poderós està disposat a acceptar fàcilment una decisió per molt democràtica que sigui si afecta la seva riquesa i poder», va sentenciar.