Despeses a compte de Patrimoni Nacional

Espanya paga els sous i viatges dels tres assistents de Joan Carles I a Abu Dhabi

  • El rei emèrit disposa d’ajudants de cambra als Emirats Àrabs Units

  • El ministre de Justícia opina que no cal «posar el crit al cel» per aquesta partida de diners

Espanya paga els sous i viatges dels tres assistents de Joan Carles I a Abu Dhabi
2
Es llegeix en minuts

Espanya paga als assistents de què disposa Joan Carles I als Emirats Àrabs Units, on va viatjar l’agost acorralat per l’ombra de la seva fortuna opaca. Des de fa cinc mesos, el rei emèrit viu a Abu Dhabi, on se l’ha pogut veure molt desmillorat i on rep l’auxili de tres ajudants de cambra. No obstant, la factura d’aquesta escorta personal corre a compte de l’erari públic espanyol, segons revela ‘Eldiario.es’ en exclusiva.

Aquest diari digital publica que els sous i els viatges d’aquests tres empleats de lliure designació –que canvien cada mes– corren a compte de Patrimoni Nacional, un organisme que depèn del Ministeri de Presidència que dirigeix Carmen Calvo.

Les tasques d’assistència al pare de Felip VI s’organitzen per torns, i aquests empleats eventuals es desplacen entre Espanya i el país asiàtic facturant a Viajes El Corte Inglés. A més de les nòmines, els rebuts d’aquests bitllets d’anada i tornada entre Madrid i Abu Dhabi per al seguici de l’ex Cap d’Estat ja ronda els 4.000 euros, i això sense comptar allotjament i dietes.

«S’han pagat factures a través de la delegació d’El Pardo de Patrimoni Nacional», afirmen a aquest rotatiu fonts de Patrimoni, organisme dirigit des de febrer per la socialista Llanos Castellanos. Aquesta institució, que s’encarrega de la gestió del patrimoni historicoartístic del país, no té atribucions –ni per llei ni per reglament– que al·ludeixin a l’assistència de la direcció de l’Estat. Des de Casa Reial, l’explicació és aquesta: res «es fa fora del que són les normes legals. Hi ha unes normes estrictes respecte al personal i les seves comissions de servei».

Sense posar el crit al cel

Segons el ministre de Justícia, no cal «posar el crit al cel per aquest tipus de coses». En una entrevista a TVE, Juan Carlos Campo ha remarcat que «la Monarquia està fent un esforç permanent de donar transparència i visibilitat a les despeses de la Corona» i «està fent uns passos tremendament importants». Així, i tot i que ha admès que «hi ha qüestions que es poden anar polint», ha cridat a afrontar aquest debat «amb la calma necessària que tenen les coses tremendament importants».

Aquest mateix dimecres, la vicepresidenta primera el Govern, Carmen Calvo, rebutjava retirar-li la condició honorífica de Rei, com ja va assenyalar el Govern en una resposta escrita al senador de Compromís Carles Mulet, i que s’obri una comissió d’investigació al Congrés, com demana Unides Podem.

Notícies relacionades

«El que ha d’estar funcionant són les vies que hi ha obertes en la justícia perquè les altres coses no són una funció que pugui complir la cambra. Ho diu una sentència del Tribunal Constitucional», concloïa.

D’aquesta manera, justificava que el PSOE hagi vetat la creació de la comissió d’investigació, malgrat que ara els lletrats del Congrés sí que s’hi han posicionat a favor. «No canviarem de posició, allà som un partit que compleix i respecta la Constitució en els seus termes», afirmava. «Puc entendre les posicions de partits que són republicans, perquè la seva opció és la república. El PSOE és el principal partit que sosté aquest Govern amb 120 escons i hi ha hagut tant defensors de la monarquia com de la república, però defensem l’ordre constitucional vigent», concloïa.