Preu de la llum

Iglesias exigeix al PSOE acabar amb la sobreretribució de les elèctriques

  • Els morats exigeixen als seus socis acabar amb els «beneficis caiguts del cel» com recull l’acord de coalició

  • Assenyalen que és necessària una reforma del mercat elèctric que no empenyi cap a la «pobresa energètica»

adrilastraechenique

adrilastraechenique / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En plena onada de fred i amb els preus de la llum arribant a màxims històrics, s’ha obert una nova esquerda en el Govern de coalició. PSOE i Unides Podem coincideixen en el fet que estan treballant per complir les mesures que van pactar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en matèria energètica. Totes, menys una: acabar amb els anomenats «beneficis caiguts del cel» que reben algunes empreses elèctriques. Aquest punt ha portat els morats a començar una campanya de pressió sobre els seus socis.

«El Govern ha d’abordar de seguida mesures que acabin amb la sobreretribució que avui reben al mercat majorista les centrals nuclears i hidroelèctriques», afirmen fonts d’Unides Podem, que lamenten que els socialistes estiguin retardant aquest tipus d’iniciatives. «L’acord de govern per eliminar els beneficis caiguts del cel s’ha de complir», ha insistit el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, fent referència al pacte de legislatura.

Segons expliquen a les files del partit d’Iglesias, les empreses que exploten les centrals hidroelèctriques i nuclears reben beneficis perquè «ja es van reconèixer al seu dia uns Costos de Transició a la Competència» que els van permetre «recuperar les seves inversions inicials». Així, afirmen que ara és necessari redirigir aquests beneficis cap a una reducció directa del cost del consum elèctric.

Campanya electoral

El toc d’atenció d’Unides Podem al PSOE arriba en un moment crític en què el Govern està rebent retrets polítics i socials per l’increment del preu del megawatt-hora fins als 95 euros. En aquest sentit, les mateixes fonts morades insisteixen que això «evidencia el defectuós funcionament del sistema de ‘subhastes marginals’» que es va crear durant el Govern de Jose María Aznar. «No podem continuar mantenint aquest sistema més temps, és necessari reformar-lo», remarquen.

Notícies relacionades

A més, afirmen que els preus de l’electricitat «suposen abundants beneficis per al reduït grup de societats que formen l’oligopoli elèctric, però empenyen la pobresa energètica a milions de llars, i comporten problemes de competitivitat».

Una de les propostes que els morats van llançar durant la campanya electoral, però que després no van aconseguir incloure en l’acord de coalició, és la nacionalització d’una empresa elèctrica. Ara, fa dies que diversos dirigents d’Unides Podem comparteixen un vídeo en el qual lamenten la tebiesa del PSOE per prendre decisions contundents com aquesta i criden la ciutadania a donar-los més pes parlamentari en les eleccions previstes per al 2024 amb la idea que puguin portar a terme reformes més importants.