CONSELL DE MINISTRES

Illa deixa en mans del Govern i els partits el retard de les eleccions catalanes

  • «Hi ha un espai de decisió i no hi introduiré cap matís», insisteix el ministre de Sanitat

  • El candidat del PSC no deixarà el Govern central si es retarden els comicis, fixats per al 14 de febrer

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Salvador Illa no vol defensar o rebutjar, en vista de l’augment de contagis de coronavirus, la celebració de les eleccions catalanes el 14 de febrer. Ni com a candidat del PSC a la Generalitat ni com a ministre de Sanitat, un lloc en el qual pretén continuar fins que comenci la campanya dels comicis. En diverses ocasions durant la seva compareixença des de la Moncloa després del Consell de Ministres d’aquest dimarts, Illa s’ha desvinculat de la decisió que s’acabi prenent. «Correspon al Govern i als partits catalans. No hi introduiré cap matís», ha assenyalat. 

El retard dels comicis està en l’aire, després de les males dades epidemiològiques. Divendres vinent el Govern i els partits faran una reunió «definitiva» sobre si es manté o no la cita amb les urnes. Allà s’intentarà arribar a un consens. I si no és possible, serà l’Executiu català el que decidirà. Sense anticipar res, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha obert aquest dimarts aquesta porta. La situació, ha dit, és «greu», després que en les últimes 24 hores hi hagi hagut 7.000 nous positius a Catalunya. «Són dades que ens han de fer reflexionar», ha dit Budó, perquè quan comenci la campanya, el 31 de gener, la situació no serà «millor que ara». 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no obstant, no té dubtes: les eleccions, amb les dades actuals, s’han de celebrar el 14 de febrer. El retard, ha dit, només tindria sentit en un escenari de confinament domiciliari, que el mateix Illa ha descartat. «Amb les dades que van proporcionar ahir, no hi ha cap motiu per ajornar les eleccions. Per tant, espero que ningú estigui més atent a les enquestes que a les dades de la pandèmia», ha assenyalat el líder dels socialistes catalans, al·ludint a l’enlairament que experimenta el seu partit en els sondejos arran de la decisió de cedir al ministre de Sanitat el lloc de cap de cartell

«Centrat al 101%»

Notícies relacionades

Illa, mentrestant, no vol entrar en el debat, i menys encara des de la Moncloa. En una resposta molt preparada, que ha repetit una vegada i una altra, l’aspirant del PSC i titular de Sanitat ha dit: «Estic centrat al 101% en la lluita contra el virus. Aquest és el meu objectiu. Continuaré exercint les meves funcions fins que comenci la campanya. Hi ha un espai de decisió entre el Govern i els partits catalans en què no introduiré cap matís».

La seva permanència a l’Executiu, no obstant, continua sent objecte de polèmica. D’una banda, pels dubtes que desperta sobre la seva dedicació a temps complet a la lluita contra el virus, en un moment tan sensible com aquest, davant l’arribada de la tercera onada, intensificada pels desplaçaments i reunions nadalenques. De l’altra, per les ombres d’una suposada utilització de la pandèmia per créixer políticament i l’avantatge competitiu que podria tenir respecte als seus adversaris, al comptar amb la tribuna que suposa formar part del Govern. Però Illa descarta les dues crítiques. «Estic centrat en la meva feina, que els asseguro que no és fàcil. No sé si això genera avantatge competitiu. M’és igual», ha dit. «L’important –ha conclòs–, és la lluita contra el virus. Les eleccions arribaran després, sigui quan sigui».