Enquesta preelectoral del GESOP

Sondeig eleccions catalanes 2021: La meitat dels catalans avala la gestió de la pandèmia del Govern i la Generalitat

  • El 22,6% suspèn tant l’Executiu central com el Govern en la seva lluita contra el coronavirus i els seus estralls

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La gestió de la pandèmia ha portat un encreuament de retrets constant entre els governs i l’oposició. A Catalunya, immersa en precampanya electoral des del 29 de gener passat, quan l’aleshores president Quim Torra va donar per liquidada la legislatura, les restriccions decretades han comportat una llarga cua de qüestionaments –de vegades, per laxes; d’altres, per severes– dins de l’hemicicle i en les reunions multilaterals entre el Govern central i les comunitats autònomes. El transvasament de competències a les autonomies, després d’una primera alarma amb el comandament únic del Govern espanyol, també ha portat disputes sobre els fulls de serveis d’uns i d’altres.

Els catalans es divideixen a l’hora de valorar qui ha gestionat millor la lluita contra el coronavirus. El 47,7% opinen que el Govern i la Generalitat per igual, mentre que el 22,6% creuen que cap dels dos ha estat a l’altura de les circumstàncies, segons l’últim sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. Ara bé, els que consideren que la institució catalana ha actuat amb més diligència (16,9%) dupliquen els que sostenen el contrari, que l’Executiu central ha maniobrat amb més aptitud (8%). El 4,8% restant no es mullen.

Els independentistes es divideixen a l’hora de decidir el millor gestor. El 41,9% opinen que la comandància de la Moncloa i la del Palau de la Generalitat han actuat igual, el 30% prioritzen la gestió de JxCat i ERC, i el 22% creu que cap de les dues institucions ha gestionat bé la pandèmia. Els contraris a la secessió recolzen els dos governs en un 50,4%, però castiguen més el Govern català (8,5%) i premien l’Executiu central (12,8%). No obstant, el percentatge dels que no aposten ni per un ni per un altre és molt similar al de la grada sobiranista: 23,5%.

Cs i PP suspenen tots dos

Notícies relacionades

L’electorat més desencisat amb el maneig de la situació epidemiològica és el del Cs i el PP. Un 44,3% i un 43,5%, respectivament, opina que ni el Govern ni l’Executiu de Pedro Sánchez han sabut reconduir els estralls de la pandèmia. El conjunt de votants de JxCat és el més dividit, tot i que no reconeixen el Govern en solitari entre les seves opcions, mentre que els republicans assenyalen en un 50,2% els dos governs i en un 20,9% al català. Els anticapitalistes també donen millor nota al Govern (15,1%) que al comandament des de Madrid.

Entre els simpatitzants socialistes, en canvi, passa la situació inversa. Un percentatge irrisori valora la tasca de l’Executiu català com a opció mentre que un 61,7% es decanta per apreciar la feina dels dos governs per igual. Els votants dels comuns en les eleccions autonòmiques del 2017 són els que millor nota donen al Govern a soles (25,3%), fins i tot per sobre dels socialistes (20,2%).