En el Congrés

Les claus de la ‘comissió Kitchen’

  • El PSOE i Unides Podem proposaran que compareguin Rajoy, Fernández Díaz, Cospedal i Villarejo, entre d’altres

  • Els populars demanen que les sessions comencin després de les eleccions catalanes per no influir en la campanya

Debat dinvestidura de Rajoy: la segona votació, en directe

Debat dinvestidura de Rajoy: la segona votació, en directe

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els casos judicials del PP tornen al Congrés. Després de la sentència del cas Gürtel que va precipitar la moció de censura amb Mariano Rajoy, la Cambra baixa del Congrés serà escenari de la coneguda com a ‘comissió Kitchen’. Una iniciativa del PSOE i Unides Podem per investigar els presumptes tripijocs en el Ministeri de l’Interior durant el Govern de Rajoy per protegir el PP. La idea dels socis de coalició és que ex alts dirigents conservadors –i de les anomenades ‘clavegueres de l’Estat’– desfilin pel Congrés. Però ¿qui seran aquests protagonistes?, ¿quins interessos persegueix cada partit?, ¿quan començaran les sessions? A continuació revelem les claus per comprendre la ‘comissió Kitchen’:

¿Què és el cas Kitchen?

Es tracta d’una investigació judicial sobre una suposada trama d’espionatge en el Ministeri de l’Interior entre el 2013 i el 2015 per sostreure informació comprometedora sobre les finances del PP a l’extresorer del partit, Luís Bárcenas. Els principals investigats són l’excomissari José Manuel Villarejo, l’ex número dos de la policia, Eugenio Pino i l’antic xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos. A aquests noms, el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va afegir a mitjans de setembre la imputació de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz per la seva possible relació amb l’espionatge.

¿Què es pretén investigar?

La proposta que van presentar el PSOE i Unides Podem [Aquí a PDF] al setembre i que va ser aprovada pel Congrés té com a objecte «investigar la utilització il·legal d’efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l’Interior i altres institucions de l’Estat». Segons detallen socialistes i morats, és necessari aclarir si els conservadors suposadament van portar a terme aquestes pràctiques «amb la finalitat d’afavorir interessos polítics del PP, perseguir il·lícitament persones i d’anul·lar proves inculpatòries per a aquest partit en casos de corrupció».

¿Quins propòsits persegueixen?

La ‘comissió Kitchen’ podria donar una mica d’aire a l’Executiu. A ningú se li escapa que el pas d’alts exdirigents del PP, entre ells un expresident del Govern, per la Cambra baixa serviria a socialistes i morats per allunyar el focus mediàtic de la seva gestió de la pandèmia i per desgastar els conservadors i, sobretot, el seu líder, Pablo Casado.

No obstant, els populars no semblen disposats a acceptar sense més ni més aquesta comissió d’investigació i també es preparen per treure’n partit. Entre els seus plans hi ha sol·licitar la compareixença de dirigents del PSOE i investigar el presumpte finançament irregular de Podem.

¿Qui compareixerà?

La comissió, presidida per la socialista Isaura Leal, ja ha començat els treballs per establir la llista de compareixents. Una tasca en què els partits, inclòs el PP, s’hauran de posar d’acord, malgrat que socialistes i morats tindran l’última paraula per ser majoria a la taula de la comissió.

Un dels pesos pesants que PSOE i Unides Podem estan d’acord que acudeixi al Congrés és Rajoy. L’expresident del Govern seria una de les cartes més importants per atacar el PP. A més, els socis de l’Executiu també semblen estar d’acord en cridar Fernández Díaz i qui fos el seu número dos, Francisco Martínez, i l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal. També està fora de dubtes l’assistència de Villarejo com a peça clau d’aquest entramat. Malgrat la insistència dels ‘podemistes’, els de Sánchez han salvat Casado al considerar que no va tenir relació directa amb l’escàndol.

Notícies relacionades

D’altra banda, els conservadors volen sol·licitar la compareixença de l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles, ja que entenen que va tenir relació amb Villarejo durant la seva etapa com a secretària d’Estat d’Interior entre 1994 i 1996, i de la fiscal general de l’Estat i exministra socialista de Justícia, Dolores Delgado, després de conèixer-se que es va reunir amb l’excomissari en diverses ocasions. A més, l’exdirigent del PSOE manté una relació personal amb Baltasar Garzón, el bufet d’advocats del qual coordina la defensa de diversos comandaments policials en el ‘cas Villarejo’.

¿Quan arrencarà la comissió?

¿Quan arrencarà la comissió?La idea que estudien socialistes i morats és que al llarg de gener es pugui concretar la llista de compareixents i que la primera sessió de la comissió tingui lloc a principis de febrer. No obstant, els conservadors demanen que es retardi fins després de les eleccions catalanes, que se celebraran el 14 de febrer, perquè l’acció del Congrés no interfereixi en la campanya electoral.