Una xacra incessant

El dinosaure de la corrupció continua aquí

  • El rei Joan Carles, la caixa B del PP, Kitchen, Púnica, Lezo, Cifuentes, Pujol, el 3% i Neurona seran alguns dels escàndols que marcaran l’agenda judicial el 2021.

  • Els populars són els que més causes acumulen, però també estaran en el focus la presumpta desviació de fons a l’independentisme i Núria Marín

El dinosaure de la corrupció continua aquí
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com en tants altres àmbits, la pandèmia del coronavirus va hibernar els processos d’instrucció d’alguns dels principals escàndols de corrupció política, que seguiran el seu curs en aquest 2021 acabat de néixer. Un any més, el PP és el partit que s’enfrontarà a més causes judicials, però també estaran en el focus, per exemple, el rei emèrit, Podem, el clan Pujol amb totes les seves ramificacions i l’independentisme.

EL REI EMÈRIT

La Fiscalia del Tribunal Suprem manté obertes quatre investigacions sobre la fortuna de Joan Carles de Borbó. La primera indaga el paper que va tenir el rei emèrit en l’adjudicació a empreses espanyoles de les obres de construcció de l’AVE a la Meca, inaugurat el 2018, per suposat cobrament de comissions. Els possibles delictes s’haurien comès quan Joan Carles I era inviolable, per la qual cosa fonts fiscals veuen poc probable que la causa contra l’ex cap de l’Estat pugui prosperar.

Unes altres dues investigacions estan relacionades amb la presumpta ocultació a l’estranger (a Suïssa i a l’illa de Jersey) de fons no declarats en comptes i societats opaques. I finalment, la fiscalia està examinant la liquidació tributària de 678.393 euros que el monarca emèrit va efectuar per mirar de saldar deutes per l’ús per a despeses familiars de targetes opaques amb diners procedents de donacions d’amics.

EL PP

El calendari judicial més imminent té marcades dues dates que tornaran a situar el PP davant el seu passat recent. El 18 de gener està previst que se celebri el judici contra l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, per a qui la fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per falsificar l’acta del treball de final de màster a la Universitat Rey Juan Carlos. Al cap de poques setmanes, el 8 de febrer, començarà un dels judicis més mediàtics, el que tornarà a asseure a la banqueta l’extresorer del PP Luis Bárcenas pel pagament de la reforma de la seu nacional del partit amb diners procedents de la presumpta caixa B. Paral·lelament, la justícia continuarà investigant els anomenats papers de Bárcenas.

El presumpte finançament irregular del PP a Madrid es continuarà investigant en el ‘cas Púnica’, en el qual es troben imputats els expresidents autonòmics Esperanza Aguirre, Ignacio González i Cifuentes. González, a més, és el principal imputat en el ‘cas Lezo’, que investiga les irregularitats al Canal de Isabel II, i pel qual fiscalia li demana ja 19 anys de presó per tres peces separades.

En paral·lel, continuarà fent parlar el ’cas Villarejo’; en la seva peça separada centrada en la denominada operació Kitchen, que investiga ni més ni menys que si es van utilitzar fons reservats per espiar Bárcenas i impedir que pogués utilitzar informació comprometedora contra el PP, estan imputats l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i el que va ser el seu número dos, Francisco Martínez.

whatsapp-video-2020-11-25-at-184154 / periodico

Al País Valencià s’acumulen causes de corrupció contra el PP a les seves tres províncies. A València continuen les indagacions del ‘cas Imelsa’, una de les peces del qual es refereix al conegut com a ‘barrufeig’ del PP pel qual estan investigats diversos exregidors; el ‘cas Fórmula 1’, contra l’expresident de la Generalitat Francisco Camps per l’organització del gran premi; el ‘cas Erial’, que té en el punt de mira el també expresident valencià i exministre Eduardo Zaplana pel cobrament de comissions per l’adjudicació d’estacions d’ITV.

A Castelló, un jutjat investiga si l’expresident de la Diputació Carlos Fabra va ocultar patrimoni per dificultar l’execució de la sentència en la qual va ser condemnat per quatre delictes fiscals. I a Alacant s’espera la sentència del ‘cas Brugal’ sobre els exalcaldes Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi per irregularitats urbanístiques.

PODEM

El soci morat del Govern també tindrà cites en els tribunals aquest any. Podem com a partit i diversos dirigents estan investigats, entre altres qüestions denunciades per l’exadvocat de la formació José Manuel Calvente, pel contracte de 363.000 euros amb la consultora Neurona per a les eleccions generals del 2019. El jutge sospita que va poder ser simulat per desviar diners. A més, el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, espera que el Tribunal Suprem decideixi si li obre una investigació pel ‘cas Dina’. El jutge l’acusa de tres delictes, entre els quals denúncia falsa, per haver-se quedat amb el mòbil d’una exassessora, però la fiscalia es va pronunciar en contra d’imputar Iglesias.

ELS PUJOL I EL 3%

Al llarg del 2021, previsiblement, es coneixerà la data per jutjar l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família, que el mes de juliol passat van ser processats per formar, segons el jutge, una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb activitats corruptes. El 22 de gener, l’Audiència Nacional preveu resoldre l’últim cartutx del clan, en forma de recursos, per eludir la banqueta. I en el mateix tribunal continuarà investigant-se la trama de suposades comissions il·legals del 3% a Catalunya.

EL PROCÉS I L’HOSPITALET

Notícies relacionades

El 2021 també s’aniran revelant nous detalls de dos casos que han esclatat en l’últim trimestre del 2020. El Jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona, en una peça separada de la investigació oberta el 2016 per suposada corrupció a la Diputació de Barcelona, investiga presumptes desviacions de fons a l’independentisme. Hi estan imputats l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell i l’exdirigent de CDC David Madí, a més l’exsecretari de relacions internacionals de CDC Víctor Terradellas, entre d’altres.

Més enllà del procés, una altra causa investiga l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, la socialista Núria Marín, i dos regidors del PSC per una trama de malversació de fons, blanqueig i falsedat documental per les subvencions rebudes pel Consell Esportiu de la localitat.