Investigació al Congrés dels Diputats

El PSOE vol que Villarejo i Rajoy compareguin en la comissió Kitchen

Lastra suggereix que no reclamarà Casado en l’òrgan que investigarà políticament l’ús que el PP va fer dels fons reservats

La portaveu del PP avisa que en el seu partit també faran una llista de compareixents i no descarten cap nom

MADRID 09 12 2020  POLITICA  Reunion este mediodia de la Junta de Portavoces en la imagen Adriana Lastra  imagen DAVID CASTRO

MADRID 09 12 2020 POLITICA Reunion este mediodia de la Junta de Portavoces en la imagen Adriana Lastra imagen DAVID CASTRO / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

José Manuel Villarejo, l’excomissari que simbolitza les clavegueres de l’Estat, empresonat des de fa tres anys per una causa que s’ha hagut de dividir en 28 peces separades per la ingent informació que es maneja, haurà de comparèixer alCongrés dels Diputats per parlar de l’operació Kitchen. És el cas que investiga si el PP va utilitzar fons reservats per destruir informació comprometedora sobre la seva caixa dediner negre. El PSOE considera, segons fonts de la direcció, que Villarejo és una persona clau per donar llum a aquest escàndol que afecta diversos alts càrrecs dels governs de MarianoRajoy. De fet, el grup parlamentari que dirigeix AdrianaLastra també vol que l’expresident gallec, que presidia l’Executiu i el partit conservador en els anys investigats, sigui cridat per la comissió. En canvi, no veu necessari que hi acudeixi PabloCasado, l’actual líder dels populars.

En una entrevista amb ‘El País’, Villarejo es va vantar fa un mes i mig que el PP i el PSOE s’havien «posat d’acord» perquè ell no hagués d’acudir al Congrés, donant a entendre que, entre les milers d’hores de gravacions que ell va fer al llarg dels anys, també n’hi ha algunes que afecten governs socialistes.

Lastra es reunirà aquesta tarda amb PabloEchenique, el portaveu d’UnidesPodem, per avançar en la constitució de la comissió: cal decidir qui ostentarà lapresidència, quincalendari de treball s’establirà i lallista de compareixents. Echenique sí que veu necessària, no obstant, la presència de Casado, perquè les notícies sobre la Kitchen demostren, segons la seva opinió, que en aquest cas «no es tracta depomes podrides sinó d’una política de partit». Al portaveu morat li agradaria que el president del PP expliqués «què ha fet per netejar el seu partit». Entre altres coses, s’està investigant el paper del llavors ministre de l’Interior JorgeFernández Díaz en l’encàrrec alxòfer de l’extresorerdel partit LuisBárcenas perquè recuperés documents i gravacions comprometedores per al PP. Segons Lastra, el PSOE proposarà que hi acudeixin «totes les persones que puguin haver tingutvinculació directa»amb el ‘cas Kitchen’ i no és el cas de Casado.

Notícies relacionades

Fonts socialistes volen reservar-se la presidència per a ells, tot i que ho haurà de pactar amb Podem i la resta de socis d’investidura, que van recolzar la creació d’aquesta comissió. També Ciutadans es va mostrar a favor.

CucaGamarra, la portaveu del PP al Congrés, ha explicat que en la seva formació encara no s’ha analitzat qui proposaran per comparèixer, però ha avisat:«No descartem cridar ningú».