Manifest

Cinquanta personalitats internacionals demanen l’amnistia i un diàleg «sense condicions»

  • Dilma Rousseff, Gerry Adams, Yoko Ono, Ai Wei Wei i cinc premis Nobel firmen un manifest impulsat per Òmnium

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinquanta personalitats internacionals han firmat el manifest ‘Dialogue for Catalonia’ impulsat per la delegació d’Òmnium a Brussel·les en el qual criden a un «diàleg sense condicions» entre el Govern central i la Generalitat «que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir el seu futur polític». «Perquè el diàleg sigui un èxit la repressió ha d’acabar i és necessària una amnistia per a les persones represaliades», afegeix el text.

Entre els signants destaca l’expresidenta del Brasil Dilma Rousseff; el polític irlandès impulsor dels acords de pau d’Irlanda del Nord, Gerry Adams; la cantant Yoko Ono; l’activista xinès Ai Wei Wei, i cinc premis Nobel: Shirin Ebadi, Adolfo Pérez Esquivel, Jody Williams, Mairead Corrigan i Elfriede Jelinek. 

També subscriuen el document relators especials de les Nacions Unides, com ara Ben Emmerson i Michel Forst; activistes com Mirta Baravalle, fundadora de les Mares de la Plaça de Maig; polítics internacionals com Ronald Kasrils –ministre de Sud-àfrica i lluitador contra l’apartheid–, Milan Kucan –expresident d’Eslovènia– i Rémy Pagani –alcalde de Ginebra–; a més de personalitats del món de la cultura, com la cantant Joan Baez, i escriptors com l’escocès Irvine Welsh i la bosniana Lana Bastasic.

Tots ells lamenten la judicialització del conflicte català perquè consideren que ha agreujat la situació a Catalunya: «Ha comportat una repressió creixent i cap solució», apunten. 

Notícies relacionades

En un comunicat, el president de l’entitat, Jordi Cuixart, ha assenyalat que «qualsevol vulneració de drets fonamentals és un atemptat contra la democràcia a tot el planeta» i ha indicat que els signants del manifest «denuncien una vegada més l’incompliment del dret internacional per part de l’Estat espanyol». Cuixart ha insistit que la Unió Europea «per negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya contínua ignorant l’ONU i les principals organitzacions de drets humans del món». «L’amnistia és imprescindible per afrontar la resolució democràtica del conflicte polític que ens manté a la presó i en l’exili», ha reblat.

El text es publica també aquest dilluns a ‘The Washington Post’ i ‘The Guardian’.