L’estratègia dels conservadors

Casado llançarà un pols a Sánchez pel repartiment dels fons europeus

  • El PP tem falta de transparència en el procés de selecció dels projectes

  • Tornarà a denunciar a Brussel·les el suposat ús partidista de les ajudes

Casado llançarà un pols a Sánchez pel repartiment dels fons europeus
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Si el 2020 es va popularitzar el terme ‘erto’, aquest 2021 la paraula que es colarà a les cròniques serà ‘perte’: Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica. A través d’aquests, dels ‘pertes’ de col·laboració publicoprivada, arribaran aquest any una bona part dels 27.000 milions d’euros de fons europeus per reactivar l’economia espanyola, una de les més castigades per la Covid-19. El PP està molt vigilant perquè aquest repartiment es faci sense «vel·leïtats polítiques», avisen des de la seu del partit. Fa cinc mesos que Pablo Casado reclama a Pedro Sánchez que un organisme presidit per una persona de prestigi aliena al Govern s’encarregui de la selecció dels projectes, però la seva petició no ha sigut escoltada. El cap de l’Executiu vol controlar tot el procés i no ha donat cabuda a l’oposició en aquesta tasca, que amenaça de convertir-se en el nou focus de conflicte amb el PP.

 «És el gran tema d’aquest any. Cal saber amb quins criteris es repartiran aquests diners que són de tots els espanyols, no són del Govern ni de les autonomies», afirma Elvira Rodríguez, exministra i vicesecretària de sectorial del PP. Casado vol activar aquest mes una comissió composta per dirigents i exalts càrrecs de governs de la seva formació per posar la lupa sobre com es fa la selecció dels projectes i la distribució dels recursos. I tornarà a portar la seva queixa sobre la suposada arbitrarietat de Sánchez a Brussel·les, on a l’octubre ja l’hi va plantejar a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Ho va fer alhora que denunciava l’aparcada reforma que rebaixava les majories per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En el terreny jurídic va tenir èxit.

El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (PP), ha anunciat que ha recopilat 439 projectes per captar part d’aquests nous fons. El càntabre Miguel Ángel Revilla (Partit Regionalista), 102. En les pròximes setmanes, les autonomies aniran concretant i aixecaran les espases per aconseguir el màxim de recursos per als seus territoris. Tots aquests projectes seran analitzats a la Moncloa, que rebrà, segons Casado, tota la pressió de lobbistes i empreses.

L’estructura de control

El 30 de desembre, vuit dies després que ho aprovés el Govern, es va publicar al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ el reial decret de reforma de l’Administració que té l’objectiu d’agilitar la gestió dels fons europeus. En aquest text s’estableix que la Comissió per a la Recuperació, Transformació i Resiliència (a efectes pràctics un Consell de Ministres bis amb Pablo Iglesias inclòs, després que Sánchez ho intentés deixar de banda en un primer moment) dirigirà el repartiment dels diners amb el recolzament d’un Comitè Tècnic d’un màxim de 20 funcionaris amb experiència en ajudes europees. A més, es reactivarà la Conferència Sectorial de Fons Europeus amb representants dels governs autonòmics.

Notícies relacionades

L’engranatge «reforça» el control del procés, assenyalen fonts de l’Executiu, i és semblant al que s’ha portat a terme amb els diners de Brussel·les durant dècades. A la Moncloa consideren que aquesta crítica del PP és «artificial» i «fa malbé la imatge d’Espanya al posar en dubte la neteja del procés, que ni tan sols ha començat».

A alguns barons conservadors els ha preocupat el repartiment que l’Executiu va fer la setmana passada d’altres fons (independents dels 27.000) de la iniciativa REACT-EU per blindar l’educació, la sanitat i els serveis socials. La direcció del PP creu que la distribució «maltracta» els seus territoris i afavoreix Catalunya. El Ministeri d’Hisenda es defensa: els criteris han sigut els mateixos que ha utilitzat la Unió Europea per distribuir-los entre els socis (impacte de la Covid en la riquesa i l’atur juvenil). «Que Casado digui quin criteri hauria seguit ell, perquè potser amb el seu ja no seria Andalusia, que està governada pel seu partit justament, la que més diners rebria d’aquests 10.000 milions», responen fonts d’Hisenda.