Al Govern

El Suprem demanarà a l’Advocacia de l’Estat informe sobre els indults del procés després del nadal

  • Els Serveis Jurídics de l’Estat van actuar com a perjudicat per la malversació de cabals públics

  • La llei de l’indult preveu demanar informe al perjudicat pel delicte, per la qual cosa l’alt tribunal ho ha de demanar

sentencia-juicio-proces

sentencia-juicio-proces

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala Segona del Tribunal Suprem no redactarà el seu informe sobre els indults dels líders independentistes condemnats pel procés fins a rebre el que li correspon realitzar a l’Advocacia de l’Estat, en la seva condició de perjudicada pel delicte de malversació de cabals públics pel qual també es va condemnar a alguns d’ells en aquesta sentència. L’alt tribunal no li requerirà fins passades les festes nadalenques, van assenyalar a aquest diari fonts de l’alt tribunal.

L’informe dels Serveis Jurídics de l’Estat se sol·licitarà en funció de l’article 24 de la llei d’indults del 1870, en el qual es diu que el tribunal sentenciador «demanarà, al seu torn, informe sobre la conducta del penat al cap de l’establiment en què aquell es trobi complint la condemna (amb referència a Institucions Penitenciàries), o al governador de la província de la seva residència, si la pena no consistís en la privació de llibertat, i sentirà després el fiscal i la part ofesa si n’hi hagués».

Acusació particular

Notícies relacionades

Una vegada coneguts els informes contraris a la mesura de gràcia dels fiscals que van representar el ministeri públic en el judici, el tribunal ha de sol·licitar el de «la part ofesa», que és la que va exercir l’acusació particular durant la vista oral, com va fer l’Advocacia de l’Estat, en representació d’Hisenda. No és aquesta la mateixa situació que Vox, perquè el partit ultradretà va exercir l’acció popular, pel que no ha d’informar respecte a la concessió de l’indult.

Amb aquest tràmit es complica la resolució de la concessió o denegació de la mesura de gràcia abans de les eleccions catalanes, previstes per al pròxim 14 de febrer. No obstant, com l’Advocacia de l’Estat depèn del Ministeri de Justícia, la rapidesa amb què es pronunciïn els Serveis Jurídics de l’Estat continua quedant en gran mesura en mans del Govern. El que no farà l’alt tribunal, que no té cap termini per pronunciar-se, serà resoldre quan ja hagi començat la campanya electoral catalana.