DESPRÉS DE LA IMPUTACIÓ

ERC retreu a JxCat no haver trencat amb Marín a la Diputació: «Repensin el seu rol còmplice»

Tots les formacions de l’arc parlamentari s’acusen mútuament de «mirar cap a un altre costat» davant la corrupció

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc  marta vilalta  en roda 200302152057

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc marta vilalta en roda 200302152057 / Guillem Roset

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament tanca l’any amb el mateix debat amb què va donar la benvinguda al 2020: un ple monogràfic sobre la corrupció. Aquesta vegada, amb una legislatura en temps de descompte, amb un vicepresident amb funcions de president i sota l’impacte de la pandèmia de la Covid-19. Amb l’horitzó electoral resolt i els partits immersos en una llarga precampanya electoral, la corrupció s’ha convertit aquest dilluns en una arma llancívola entre uns i d’altres amb acusacions creuades per «mirar cap a un altre costat».

Ciutadans ha inaugurat la sessió com a grup impulsor amb dards als independentistes per l’operació Volhov, que investiga una presumpta desviació de fons al procés, i al PSC per la recent imputació de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, per una presumpta trama de malversació i desviació de subvencions. Però la formació més contundent ha sigut ERC, que ha carregat contra JxCat per no haver trencat el pacte a la Diputació després de la detenció de Marín: «Repensin el seu rol còmplice i silenciós», ha etzibat Marta Vilalta, sense obtenir resposta d’Aurora Madaula, que ha intervingut en el ple en nom de JxCat.

La portaveu republicana ha burxat en el fet que el PSC governa «la tercera institució del país» gràcies al «pacte de la vergonya» dels postconvergents malgrat que un acord entre independentistes era una «alternativa», i ha acusat els socis en el Govern de «blanquejar la corrupció» i d’utilitzar «cortines de fum»: «Això no va de pactes, va de qui blanqueja o tolera la corrupció», ha afegit, ja que JxCat insisteix que, per revisar el pacte a la Diputació, ERC ha de fer el mateix a diversos ajuntaments catalans.

Cs centra el PSC a la seva diana

«Quan no hi ha alternança en una comunitat autònoma o en un ajuntament com a l’Hospitalet de Llobregat o a Catalunya, sempre governats pel nacionalisme, sigui sol o en companyia d’altres com el PSC, sempre hi ha problemes d’amiguisme, clientelisme i corrupció», ha etzibat el líder de l’oposició, Carlos Carrizosa.

Després del rebuig del PSC a la coalició constitucionalista, molt abans del cop de porta del PPC, Cs ha posat a la diana els socialistes i les primeres espases del partit han carregat contra el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, pel seu «silenci», malgrat que aquest divendres la portaveu Eva Granados ha manifestat el recolzament a Marín i l’ha desvinculat de la investigació mentre ha mostrat la disposició del partit a col·laborar amb la Justícia. També els comuns han exigit «contundència» als socialistes per aclarir el succeït a l’Hospitalet.

El diputat del PSC, Jordi Terrades, s’ha limitat a defensar la presumpció d’innocència i la Justícia davant els casos de corrupció, mentre que ha criticat a l’independentisme la falta d’autocrítica per l’operació Volhov.

«Banalitzar la corrupció»

Notícies relacionades

Tant el Govern com els partits de l’arc parlamentari han acusat Cs de «banalitzar» la corrupció i d’utilitzar l’hemicicle com a «espai electoral». El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha remarcat que la corrupció és «nociva», però que en un moment de crisi socioeconòmica com l’actual es converteix en un «còctel explosiu». «Les institucions catalanes, lamentablement, no són immunes a la corrupció», ha proclamat, però ha matisat que reconèixer això no implica acceptar que aquestes pràctiques quedin impunes. «O afrontes la corrupció, o l’acceptes. No hi ha neutralitat, no hi ha camí pel mig, no hi ha terme mitjà. No hi ha himnes, ni banderes, ni ‘visques’ que puguin tapar la corrupció. Però tampoc són tolerables els muntatges policials contra moviments polítics democràtics», ha remarcat després de l’ofensiva de Cs.

Per la seva part, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha detallat les actuacions del Govern per enfortir la integritat institucional i ha retret als taronges que no hagin esmentat les presumptes irregularitats del rei emèrit: «El seu discurs sobre corrupció té moltes llacunes. L’aprofiten per fer publicitat del seu projecte polític amb un discurs buit i populista. L’únic que fan és atacar el Govern», ha replicat. Solé ha recordat, com va avançar en un debat coorganitzat per EL PERIÓDICO i la Generalitat, que aquest dimarts es posa en marxa la bústia de denúncia 100% anònima per denunciar presumptes casos de corrupció.