Entrevista

Albiach: «El PSC està renunciant a la governabilitat de Catalunya»

La candidata d’En Comú Podem a la Generalitat afirma que «seria un error pensar en els presos en termes electoralistes»

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jéssica Albiach (València, 1979) es presenta com a candidata d’En Comú Podem per presidir la Generalitat de Catalunya. En uns comicis, els del 14 de febrer, marcats per l’absència de majories clares i amb la incògnita dels pactes posteriors que puguin habilitar un Govern. Allà els comuns esperen jugar un paper clau.

¿Quin és el seu objectiu per a les eleccions del 14-F? 

Catalunya necessita un canvi. Portem no només aquesta legislatura perduda, sinó anys en què veiem que Catalunya va cap a la decadència. És el moment d’un Govern que no estigui pensant en els bàndols, sinó en tot el país. Durant la pandèmia hem vist com les baralles entre socis del Govern s’han agreujat i ara és el moment de tenir un Govern fort, cohesionat i que estigui gestionant. Independentment de si és independentista o no. Ara aquest no és el tema.

Les enquestes li donen els mateixos resultats del 2017, que ja van ser similars als del 2015. ¿Com poden trencar aquest sostre de vot? 

Tots aquells consensos que hem estat defensant, gairebé en solitari, ara s’han tornat consensos socials. Durant massa temps semblava que per ser bon català havies de ser independentista. Moltes vegades hem sigut acusats de traïdors i ara aquesta acusació s’ha estès a l’interior del món independentista. Desfem d’una vegada els bàndols, pensem en el país i, òbviament, donem-li una sortida progressista, ecologista i feminista a la crisi. Al Govern central hem demostrat que se li pot donar una sortida radicalment diferent.

¿Com els afectarà formar part del Govern a la seva campanya? 

Hem demostrat que podem arrossegar el PSOE a posicionaments que ells negaven. Per exemple, nosaltres hem aconseguit que el PSOE reconegui que existeix un conflicte entre Catalunya i Espanya i que no és un conflicte de convivència. Hem aconseguit una taula de diàleg per resoldre’l. Ara estem batallant perquè es parin els desnonaments. L’ingrés mínim vital, els ertos...

Hem demostrat que podem arrossegar el PSOE a posicions que ells negaven

¿Arrossegaran el PSC a pactar un tripartit amb ERC? 

No estem parlant de fórmules i no parlem de tripartits, els moments són diferents.

¿Però si volen enderrocar aquests blocs s’hauran de formar noves aliances? 

Esperem que siguin les eleccions i a partir d’allà vegem quines són les opcions. El que tenim clar és que d’una banda el PSC està renunciat a la governabilitat de Catalunya, perquè està dient que no pactarà pràcticament amb ningú. De fet, encara no hem escoltat el senyor Iceta dir amb qui pactaria. I, de l’altra, veiem ERC atrapada en la lògica de Junts per Catalunya. Quan l’únic pla que tenen Junts i ERC és seguir sense pla. Catalunya necessita un canvi i, en la mesura que Catalunya En Comú Podem estigui forta i tingui uns bons resultats, aquest canvi estarà més a prop. 

¿És inevitable un govern de coalició? 

Un govern de coalició crec que hi haurà segur, els escenaris de les majories absolutes van passar...

¿I els comuns han d’estar en aquest Govern? 

En funció de qui siguin els socis, ja hem dit que no pactarem ni amb la dreta espanyola ni amb la dreta catalana. Dependrà del programa que puguem pactar en comú.

Defensen que per trencar amb els blocs són necessaris els indults. Jaume Asens es va mostrar decebut amb la lentitud amb què s’estaven gestionant. ¿Li preocupa que no arribin abans de la campanya? 

Seria un error pensar en la llibertat dels presos en termes electoralistes. Des del primer moment vam dir que no havien de ser a la presó i que la sentència era injusta. El Govern està esperant l’informe del Tribunal Suprem per decidir. És cert que la vicepresidenta Calvo va dir que no hi havia massa pressa i que si no era abans de Nadal seria després. És una qüestió en la qual anem tard.

Seria un error pensar en la llibertat dels presos en termes electoralistes.

¿Està el PSOE actuant electoralment amb aquest tema? 

Vull pensar que no.

¿Quines seran les polítiques prioritàries en el seu programa? 

No avançaré el programa, però sí que hi ha un tema que em fa especial il·lusió, que és la llei de barris. Necessitem més que mai activar els barris que estan en una situació de vulnerabilitat. Parlem d’eficiència energètica perquè la gent no passi fred a casa, parlem de plans d’ocupació on hi hagi altes taxes d’atur, parlem de noves zones comunes, una mobilitat sostenible amb més carrils bici i més transport públic... Tenim un país que està trencat pel desequilibri territorial i hem de reconciliar-lo.

Parlant de barris, ¿en què falla l’Administració per evitar tragèdies com la de Badalona?

Estem totes commocionades, és una tragèdia. No és només un accident, sinó que és la conseqüència de determinades polítiques públiques. Des dels empadronaments, que depenen dels municipis. No hi pot haver tantes traves burocràtiques. Però també necessitem que la Generalitat disposi de més vivenda pública. Aquestes persones estaven vivint en condicions infrahumanes. I des del Govern central amb la llei d’estrangeria, que hem de derogar-la. És un tema que cal treballar de manera cooperativa des de les tres administracions.

El succeït a Badalona no és només un accident, sinó que és la conseqüència de determinades polítiques públiques

Tornant a les eleccions, ¿li preocupa que es presenti Més País? 

No, l’espai que aspira a representar el representem nosaltres. Després de veure els resultats de les generals no tindria molt sentit.

¿I Vox li preocupa? 

Davant Vox totes les demòcrates, independentment de les discrepàncies que puguem tenir, hauríem de posar en comú la lluita antifeixista. Vox és un perill públic, és un perill per a les dones, per al col·lectiu LGTBI, per als treballadors... Estem veient que, malgrat que va néixer com un partit de les elits, està entrant amb força als barris populars. I aquí entre totes hem de blindar un front antifeixista per fer-li front. Té postulats que directament van contra els drets humans. Hem d’estar a l’altura del país. n

Notícies relacionades

¿Què vol dir estar a l’altura del país?

En moltes ocasions el Parlament s’ha utilitzat més com un plató de televisió que com la seu de la sobirania popular. I en aquest sentit li hem de retornar el valor al Parlament que té i els polítics i les polítiques hem d’estar a l’altura del que ens està demanant la gent. Que és arribar a acords, deixar-nos de picabaralles polítiques i estar al seu servei.