OPERACIÓ KITCHEN

El jutge apunta a «òrgans superiors de l'Administració central» en l'espionatge a Bárcenas

El magistrat aixeca el secret del sumari sobre el dispositiu policial per frustar la investigació de la caixa b del PP

Encara no ha decidit sobre la imputació de Fernández Díaz i Cospedal sol·licitada per Anticorrupció

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest dimarts, en la sessió de control al Govern al Congrés.

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest dimarts, en la sessió de control al Govern al Congrés. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha aixecat el secret de la peça del cas en què el principal imputat és l’excomissari José Manuel Villarejo relativa a l’operació Kitchen. En la interlocutòria afirma que s’hi investiga si «òrgans superiors i/o directius de l’Administració General de l’Estat» van encarregar un dispositiu policial en el qual es va contractar el xòfer de l’extresorer del PP Luis Bárcenas per evitar que la documentació compromesa per a «alts dirigents» del partit que pogués tenir en el seu poder s’incorporés a la investigació de la caixa b del partit seguida a l’Audiència Nacional.

En tot just dues pàgines, el magistrat explica que examinat l’estat de les actuacions és procedent deixar sense efecte el secret, perquè «no perjudicarà la investigació en curs». Aquest era el criteri d’Anticorrupció en l’informe en el qual instava la imputació dels qui llavors eren ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal al disposar d’indicis «molt nombrosos i concloents», fonamentalment procedents del telèfon de l’exnúmero dos d’Interior Francisco Martínez, que fins al moment s’ha negat a declarar davant el magistrat. El jutge encara no es pronuncia al respecte, però els perfils de tots dos encaixen amb facilitat en la general atribució de màxima responsabilitat que fa ell mateix en la seva interlocutòria.

La peça Kitchen, oberta el novembre del 2018 arran d’un informe de la Fiscalia, investiga, explica el jutge, l’execució d’un «operatiu parapolicial del qual serien responsables òrgans superiors i/o directius de l’Administració General de l’Estat i l’execució material del qual s’encomana als ja investigats en la causa Enrique García Castaño, llavors cap de la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO), i José Manuel Villarejo».

Captar el xòfer

«L’encàrrec, que s’hauria portat a efecte almenys del 2013 al 2015, consistiria en la captació i la manipulació com a col·laborador informant de la Policia de Sergio Ríos, conductor de Rosalía Iglesias, dona de Luis Bárcenas», afirma el magistrat.

«L’objectiu de l’esmentada missió –afegeix– podria ser, aparentment, l’obtenció per mitjà de l’esmentat col·laborador, com a persona de la màxima confiança del matrimoni d’informació concreta sobre el lloc on Luis Bárcenas i la seva dona ocultarien material documental comprometedor per a alts dirigents del Partit Popular, sostraient el seu coneixement de l’autoritat judicial en la investigació que es portava a terme al Jutjat Central d’Instrucció 5 de l’Audiència Nacional» per la caixa b.

Amb la resolució, el magistrat dona l’oportunitat de conèixer quant han avançat les indagacions, de les quals només deixa fora les referències a dos partides de 2.700 euros i una altra de 1.600 relatives a despeses de localització firmades per García Castaño, per no haver-se desclassificat.

Missatges telefònics

Notícies relacionades

Als missatges conservats per Francisco Martínezdel llavors ministre, que demostrarien que aquest estava al corrent de l’operació Kitchen, en concret, un de relatiu a la importància que tenia «Sergio Ríos», xòfer de Bárcenas, s’hi sumen les converses intervingudes al mateix Villarejo durant els registres realitzats en la causa.

Entre aquestes figuren les que van portar María Dolores de Cospedal a abandonar la política quan es va fer pública la seva vinculació amb les clavegueres policials, per les converses que va mantenir ella i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, amb l’excomissari. La llavors secretària general del PP s’interessa pel contingut d’una memòria extraïble relacionada amb la investigació de la caixa b del partit. Villarejo li va respondre que tenia «molta substància» i havien «fet tot el possible per trencar el pendrive», cosa que fa que sembli difícil que es deslliuri de la imputació.