Discrepàncies en el Govern sobre la possible sanció a Bosch per encobrir casos d’assetjament

  • Aragonès retira de l’ordre del dia del Consell Executiu el debat sobre el possible expedient
  • Els republicans acusen JxCat d’actuar per motius electoralistes i no tractar tothom igual
zentauroepp52118236 pla mitj  del conseller d acci  exterior  alfred bosch  dura200309131255

zentauroepp52118236 pla mitj del conseller d acci exterior alfred bosch dura200309131255 / Guifre Jordan

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha matèria que no serveixi com a combustible per alimentar el conflicte permanent en què viuen les dues faccions del Govern. Per exemple, les acusacions d’assetjament sexual a Carles Garcias, ex cap de gabinet d’Alfred Bosch, quan aquest últim era conseller.Bosch va cessar l’assenyalat i va dimitir de les seves funcions, el març d’aquest any.I des d’aleshores la possibilitat d’incoar un expedient a l’extitular d’Acció Exteriorsobrevola totes les reunions de Govern.A

Segons va detallar la portaveu del Govern,Meritxell Budó,el titular de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró (JxCat), portava a la reunió del Govern d’aquest dimecres «la proposta d’obertura d’un expedient sancionador», peròPere Aragonès, «fent ús de les seves potestats delegades com a president substitut, ha decidit retirar-lo» de l’ordre del dia.

Fonts de Vicepresidència van afirmar a aquest diari que Aragonès va aixecar aquest punt de l’ordre del dia davant la confluència de dos informes, el de Puigneró i, un altre, del comitè d’ètica, que advocava per no sancionar Bosch. L’objectiu de la retirada «momentània» és «aclarir com procedir per tenir la major cobertura jurídica davant d’un tema d’aquesta envergadura i fer-ho tot correctament». En concret, segons les fonts esmentades, s’ha sol·licitat un dictamen al Gabinet Jurídic de la Generalitat.

Segons sempre Budó, «el Governno ha demanat cap tercer informerelatiu a cap obertura d’expedient» i el president substitut «ha demanat temps» per treballar més aquest tema, malgrat que «l’acord de govern estava a punt».

Funcionaris de carrera

Fonts republicanes matisen que l’informe del comitè d’ètica, realitzat per funcionaris de carrera de diferents conselleries, i que almenys en dos casos és fàcil comprovar-ne la relació, també, amb JxCat i ERC, és que advoquen per no sancionar «perquè no hi ha cas».

«El protocol antiassetjament està mal fet, no detalla qui l’ha d’iniciar i, a més, en el cas de Bosch, no hi ha una causa», apunta aquesta font. És a dir, «més enllà de la rumorologia, no hi ha un acte en concret denunciat contra Bosch on agafar-se»,prossegueix aquesta veu que recorda que el procediment el va iniciar «Puigneró sense avisar el Govern». «Es basa només en rumorologia del que va poder fer i no va fer Bosch».

Notícies relacionades

La queixa republicana va més enllà. «Per alguna estranya raó», ironitzen a ERC, «Puigneró no ha sigut tan escrupolós en altres casos.Per exemple, amb el secretari general d’Esport,Gerard Figueras,que en un any ha sigut detingut dues vegades, l’última fa un mes i que va comportar que passés la nit en un calabós, i sobre el que no s’ha iniciat cap procediment intern». Figueras va ser detingut en el marc de la investigació sobre la trama de desviació de fons en les subvencions públiques al Consell Esportiu de l’Hospitalet. I és de JxCat, d’allà l’acusació d’ERC a Puigneró d’actuar amb un criteri doble. «O sigui, que al final la dimissió de Bosch s’entén com una presumpció de culpabilitat», sentencia indignada aquesta veu.

Capítol a part és la mateixa revelació de Budó del que ha passat al Consell de Govern. «Ha vulnerat el secret de les deliberacions i ho ha fet amb una clara intenció política», apunta una altra veu republicana sense voler precisar més, però donant a entendre que la proximitat del 14-F pot haver influït molt molt.