Entrevista al president del Govern

Pedro Sánchez: «A Catalunya, tots hem comès errors»

«La via unilateral a Catalunya ha fracassat i no té futur»

«Més d’hora que tard el projecte de llei de reforma del delicte de sedició veurà la llum»

4
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, parla per primera vegada de la situació catalana després de la revocació per part del Tribunal Suprem del tercer grau dels condemnats pel judici del procés. L’agenda catalana del Govern continua sent la mateixa: impuls a la reforma del delicte de sedició i tramitació dels indults quan la justícia n’informi. Els ritmes no depenen en tots els casos de l’Executiu, però el clima ha de canviar entorn de les eleccions del 14 de febrer.

Després de la revocació del tercer grau als presos del procés, ¿quina és la recepta de Pedro Sánchez per a Catalunya?

La recepta és el retrobament. Crec que és molt important el que ha passat aquest desembre, amb l’aprovació dels Pressupostos. Uns Pressupostos, per cert, que compleixen de llarg amb les previsions estatutàries en l’àmbit de la inversió, que resolen alguns nusos que feia temps que eren un llast en la vida política a Catalunya, com pot ser l’aportació per part de l’Estat a les retribucions dels Mossos d’Esquadra. Inversions en Rodalies. Des del punt de vista material, aquests Pressupostos reconstrueixen molts ponts trencats durant els anys de crisi i també de polítiques conservadores. Des del punt de vista del retrobament emocional, crec que hi ha una cosa fonamental i és que la via unilateral a Catalunya ha fracassat i no té futur. Espero que el pròxim 14 de febrer, quan tinguin lloc les eleccions a Catalunya, hi hagi una reivindicació d’obrir una nova etapa a Catalunya i d’apostar d’una manera definitiva pel retrobament a través del diàleg. Aquest és el plantejament que farà en aquest cas el Partit Socialista. Des del punt de vista del Govern, volem superar aquestes ferides. Som molt conscients que tota aquesta crisi ha obert ferides, no dic ja només en els dirigents polítics de les formacions independentistes, sinó també en bona part de la societat catalana, que no ha de ser només independentista. El Govern d’Espanya farà els passos que hagi de fer d’acord amb la Constitució, d’acord amb la legalitat democràtica a favor d’aquest retrobament i aquesta reconciliació. Però, evidentment, els terminis, els temps, no els marca el Govern. En aquest cas es marquen per part de la justícia.

La reforma del delicte de secessió és un compromís que he adquirit en primera persona

Alguns, com la reforma del delicte de sedició, sí que els pot marcar.

És veritat, però també és veritat que hem hagut de fer front a una pandèmia. No és senzill. ¿Què és el que hem dit? Una vegada va passar el que va passar a Catalunya, i el desafiament que suposo per a la integritat territorial del nostre país, Espanya va veure que el seu Codi Penal era un Codi Penal que no estava conforme pel que fa als delictes al que és homologable als altres països europeus, o almenys els més avançats. Aquesta és una societat profundament europeista i hem de fer aquest exercici, a les Corts Generals, d’actualització del nostre Codi Penal. ¿Quan es farà? En el pla legislatiu, que vam donar a conèixer i que és públic, havíem previst que fos abans que acabés l’any i és evident que, per raons materials, no ha sigut possible. Li puc garantir que aquest projecte de llei veurà la llum més d’hora que tard. Aquest és un dels compromisos que he assumit en primera persona, envers la societat espanyola i la societat catalana. I en altres debats, en aquest cas, els indults, primer deixem treballar a la justícia i quan aquest plantejament estigui a sobre de la taula del Consell de Ministres, doncs el Govern parlarà.

¿S’implicarà en la campanya catalana?

Bé, lògicament, m’implicaré com m’he implicat sempre en les campanyes catalanes.

Notícies relacionades

¿L’acord amb ERC pot ser recíproc segons quins siguin els resultats?

És important que el que s’obri pas a Catalunya a partir del 14 de febrer, després de tot el que ha passat i de la situació tan dramàtica que s’ha viscut, és que tots aprenguem dels nostres errors. Tots hem comès errors, els independentistes i nosaltres també. Hem d’apostar pel diàleg i pel retrobament, i deixar enrere una via la unilateral que ha demostrat ser un fracàs. I a més, amb unes conseqüències de diguem-ne de fallida emocional que encara trigarem temps a restaurar. El que li puc traslladar és que, pel que fa a mi, com a president del Govern i el que jo pugui representar, en aquest tema, sens dubte, apostarem pel diàleg, la concòrdia i la reconciliació. I serà un camí que sempre hem dit que no serà fàcil, serà complex, serà llarg, perquè són molts anys de desacord, però no ens podem permetre el luxe de no abordar aquest desafiament, perquè crec que s’ho mereix el conjunt de Catalunya i el conjunt del país.