Remarca que no és idea original d'ERC

Iceta segueix el camí de Puig en defensa de l'harmonització fiscal

«No pot ser que els espanyols paguin les rebaixes fiscals de Madrid», assenyala el líder del PSC

50856010 59

50856010 59 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder del PSC, Miquel Iceta, s’ha mostrat partidari de l’harmonització fiscal de les autonomies en tributs com el de patrimoni, tal com han acordat el Govern i ERC en la negociació dels pressupostos, perquè «no pot ser» que tots els espanyols «paguin les rebaixes fiscals de Madrid».

«El que no pot ser és que el conjunt dels espanyols paguem les rebaixes fiscals de Madrid. Si Madrid vol abaixar els seus impostos, dins dels marges que la llei li permet, el que no hem de fer llavors és suplementar nosaltres els diners que deixa de recaptar, que és el que estava passant. Això és injust», ha dit en una entrevista a La 1.

Iceta ha reivindicat que Espanya necessita revisar el seu sistema de finançament autonòmic perquè sigui «just i equitatiu», sense «privilegis» per a cap territori. A més, ha destacat que l’harmonització fiscal no és una idea original d’ERC, ja que «el president autonòmic que més s’ha distingit en la defensa d’aquest criteri» ha sigut el valencià, Ximo Puig.

En relació amb les crítiques de la presidenta madrilenya, la popular Isabel Díaz Ayuso, que aquest dijous està de visita a Catalunya, Iceta ha assenyalat que el primer que va parlar d’harmonització fiscal va ser l’exministre del PP Cristóbal Montoro. «Al final no el van deixar, suposo que per uns interessos econòmics evidents», ha afegit el dirigent socialista.

Rufián: no serà a curt termini

El portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha reconegut aquest dijous que l’acord d’harmonització fiscal al qual els republicans han arribat amb el Govern central en el marc dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per acabar amb el «xiringuito fiscal» de Madrid no tindrà efectes a curt termini. En una entrevista de Ser Catalunya ha afirmat que no és fàcil fer-ho en pocs mesos, sinó que el pacte estableix que es crearà un grup d’experts que estudiarà com acabar amb els avantatges fiscals de Madrid.

Notícies relacionades

«Aquest punt és molt complicat de fer, dir el contrari seria enganyar la gent. No pots crear tot un sistema impositiu d’aquí al març. Però és un pas cap endavant molt important», i ha expressat el seu convenciment que es portarà a terme.

També ha replicat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va dir que serà el pitjor malson dels que, segons el seu parer, volen robar als madrilenys: «El pitjor malson per als madrilenys no som nosaltres, sinó la mateixa Ayuso», ha contestat Rufián.