TESTIMONI DAVANT EL JUTGE

Pérez de los Cobos nega haver sabut de la Kitchen i que es pagués amb fons reservats

A preguntes del jutge diu que el responsable màxim d'aquests diners era el ministre, però que no li consta que hi intervingués

El magistrat imputa el responsable policial dels seguiments a Bárcenas durant la seva declaració com a testimoni

perez-de-los-cobos vid 23 130027 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos semblava que sabia exactament què havia de dir davant el jutge del ‘cas Villarejo’ per no perjudicar cap dels principals imputats en l’operació Kitchen, ni el llavors ministre, Jorge Fernández Díaz, ni el seu secretari d’Estat, Francisco Martínez. No li constava que els dos havien tingut cap participació en l’operació il·legal investigada, perquè, malgrat ser l’encarregat d’entregar els fons reservats amb què presumptament es va pagar, va dir no saber a qui es donaven aquests diners ni haver sentit parlar de la polèmica operació.

Fonts jurídiques presents en la declaració han assenyalat a aquest diari que, quan explicava la cadena de comandament de la qual depenien aquests fons per a aquest tipus d’operacions policials, i anava ascendint d’un superior al següent, el jutge Manuel García-Castellón ha pres la paraula per preguntar-li si el superior màxim d’una el cost de la qual ascendia a «275.000 euros» seria el ministre. El director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat el 2013 va respondre que sí.

Segons la defensa de Fernández Díaz, Pérez de los Cobos també ha explicat que els fons reservats escapaven al control del ministre des de 25 anys enrere, a l’estar delegats en la Secretaria d’Estat de Seguretat, de manera que sí que mantenia reunions amb Martínez sobre aquesta partida. Mai va parlar amb Jorge Fernández Díaz sobre aquests, ni sobre cap confident, extrem que ell mateix ignorava en les operacions pagades amb els fons reservats, ha puntualitzat.

A petició d’Anticorrupció, a més, el jutge ha imputat, mentre declarava davant d’ell, el responsable policial que va coordinar el dispositiu de 70 agents que van vigilar el 2013 l’extresorer del PP Luis Bárcenas i el seu entorn.

Pròximes citacions

Aquesta setmana el magistrat continuarà amb noves declaracions, tot i que ha posposat sense data la declaració prevista per a aquest dimarts del qual era comissari d’Assumptes Interns, Marcelino Martín Blas, superior de Jesús Vicente Galán, la condició del qual va canviar a petició d’Anticorrupció després d’unes preguntes preliminars que el va dirigir el magistrat. Aquest dimecres serà el torn del xòfer de Bárcenas, Sergio Ríos, que ha demanat tornar a comparèixer a petició pròpia.

Notícies relacionades

Pel que sembla, Ríos va cobrar 2.000 euros al mes per vigilar el seu cap i la seva família, segons els rebuts trobats en el registre del domicili de l’excomissari Villarejo, que es va encarregar dels pagaments fins que va ser substituït pel també imputat Andrés Gómez Gordo, responsable de Seguretat de María Dolores de Cospedal quan l’ex secretària general del PP era presidenta de Castella-la Manxa.

El jutge també ha pres declaració aquest dilluns, com a testimoni, a O. Z., a qui Villarejo havia identificat en alguna conversa de les existents en el sumari com a testaferro de Bárcenas. Segons el testimoni, va ser la seva dona la que el va identificar així davant l’excomissari per perjudicar-lo en el seu procés de divorci. Ha assegurat que ni tan sols coneixia l’extresorer del PP.