JUDICI DELS ATEMPTATS DEL 17-A

«Estaven causant una altra matança»

Els mossos que van abatre cinc terroristes a Cambrils el 2017 declaren a l'Audiència Nacional

Un dels acusats intenta anar-se'n de la sala i el jutge el frena

GRA0014 CAMBRILS  Tarragona  18 8 2017 - Los Mossos d Esquadra han abatido esta noche a cuatro presuntos terroristas en Cambrils  Tarragona  y han herido a un quinto miembro del grupo en una operacion relacionada con un posible atentado terrorista en esta localidad cometido al arrollar con un vehiculo a varias persona Los Mossos d Esquadra han informado de que los cuatro presuntos miembros de la celula habrian embestido con el vehiculo a varias personas en el centro de Cambrils  que han quedado heridas Despues del atentado  los Mossos han interceptado a los terroristas y han abatido a tiros a cuatro de ellos  mientras un quinto componente ha quedado herido de gravedad En la foto  agentes acordonando la zona donde se produjo el tiroteo  EFE Jaume Sellart

GRA0014 CAMBRILS Tarragona 18 8 2017 - Los Mossos d Esquadra han abatido esta noche a cuatro presuntos terroristas en Cambrils Tarragona y han herido a un quinto miembro del grupo en una operacion relacionada con un posible atentado terrorista en esta localidad cometido al arrollar con un vehiculo a varias persona Los Mossos d Esquadra han informado de que los cuatro presuntos miembros de la celula habrian embestido con el vehiculo a varias personas en el centro de Cambrils que han quedado heridas Despues del atentado los Mossos han interceptado a los terroristas y han abatido a tiros a cuatro de ellos mientras un quinto componente ha quedado herido de gravedad En la foto agentes acordonando la zona donde se produjo el tiroteo EFE Jaume Sellart / Jaume Sellart (EFE)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos mossos d’esquadra han declarat en el judici dels atemptats de Catalunya que van haver de matar durant la matinada del 18 d’agost del 2017 cinc terroristes a Cambrils (Tarragona), ja que estaven cometent atropellaments i apunyalaments amb armilles explosives simulades hores més tard de la matança de la rambla de Barcelona.

L’Audiència Nacional ha reprès el judici de dos presumptes integrants de la cèl·lula gihadista, Mohamed Houli i Driss Oukabir, i un suposat col·laborador, Said Ben Iazza, acusats de participar en la preparació dels atemptats de Barcelona, mitjançant un atropellament múltiple amb una furgoneta a la Rambla, i Cambrils (Tarragona), que van deixar un total de 16 morts i 140 ferits.

Aquest dilluns han declarat tretze mossos que van participar en el dispositiu de seguretat muntat després de l’atemptat comès a la Rambla a les cinc de la tarda del 17 d’agost del 2017 per Younes Abouyaaqoub, que va ser abatut quatre dies més tard pels agents en un camí de Subirats  (Barcelona), informa Efe.

En concret els mossos que han comparegut van actuar a Cambrils, on cinc terroristes més van atropellar a la zona del club nàutic una dona, que va morir, i una mossa d’esquadra que va resultar greument ferida, i van causar lesions a unes 11 persones més que van apunyalar amb ganivets de grans dimensions i una destral al passeig marítim.

Gran afluència de públic

Un d’ells ha manifestat que ell i una companya havien muntat el control a l’entrada al club nàutic que aquella nit comptava amb una gran afluència de gent ja que moltes persones estaven ballant i presenciant el concert d’una orquestra.

Ha relatat que cap a la una de la matinada va irrompre a gran velocitat el cotxe ocupat pels cinc terroristes, que va atropellar la seva companya i va acabar bolcant. «Vaig veure que van sortir del cotxe amb armilles bomba, que un venia cap a mi cridant ‘Allahu Akbar’ (‘Déu és gran’) i quan estava a pocs metres li vaig disparar amb un subfusell i el vaig abatre», ha explicat.

Ha afegit: «Seguidament, quan ja no tenia munició al subfusell, tres més van venir corrent cap a mi cridant ‘Allahu Akbar’ però vaig poder treure la meva altra arma reglamentària i obrir foc contra ells i els vaig abatre».

La seva companya ha relatat el que va viure després de ser atropellada pel cotxe dels terroristes: «Vaig veure que tenia sang, una senyora a terra que no es movia, el vehicle bolcat i uns individus a terra amb cinturons amb pots d’alumini que s’estaven aixecant».

«Vaig veure que era un atemptat i vaig començar a disparar, em vaig quedar sense munició, se’m va col·locar davantmeu un movent els braços, li vaig dir que no s’acostés i es va girar i se’n va anar en direcció contrària», ha relatat.

«Silenci aterridor»

L’agent ha comentat que va escoltar un «silenci aterridor» i que va comunicar el succeït per l’emissora. «Vaig pensar que em quedava allà morta».

Els dos mossos d’esquadra es troben de baixa i han manifestat que els han quedat seqüeles psicològiques.

Un mosso que participava en el dispositiu de paisà ha declarat que després de l’avís de l’anterior agent van trobar el terrorista que havia sortit amb vida assegut a terra a l’avinguda de la Diputació al costat d’un local ple de gent.

«La mirada distreta»

Ha afegit: «Portava una armilla bomba amb un objecte a la mà que pensava que podia ser un detonador i cridava ‘Allahu Akbar’ amb la mirada distreta, va venir cap al nostre vehicle i com que va fer cas omís al dir-li que es posés a terra vaig disparar contra ell».

«Però sent a terra, es va tornar a aixecar cridant ‘Allahu Akbar’ rient i dient-me amb la mirada ‘o em mates tu o et mato jo’, va fer dos passos i vaig tornar a disparar», ha recordat aquest agent, que encara segueix amb tractament psicològic per estrès posttraumàtic.

Dos mossos d’esquadra ,més que es van desplaçar des de Salou a Cambrils per reforçar l’actuació han explicat que a l’arribar van veure els seus companys de paisà amb aquest terrorista, encara amb vida.

Un d’ells ha indicat que al veure que arribaven agents uniformats el terrorista es va tornar a incorporar i es va adreçar cap a ells, i al no deposar la seva actitud li van disparar a les cames ja que temien que explosionés el cinturó.

Un moviment cap al cinturó

Un company de l’anterior ha afegit que el terrorista «va començar a moure’s una altra vegada, va alçar el puny cap al cel amb un dit estès parlant en àrab, vam tornar a disparar-li i quan va fer un moviment en direcció al cinturó el vam abatre».

Notícies relacionades

Els agents han recordat que hi havia molta confusió ja que no sabien si hi havia més terroristes i que hi havia molta gent amagada en locals i persones que venien de la platja, a les fosques, amb ferides.

Durant un dels interrogatoris l’acusat Driss Oukabir, el germà del qual és un dels presumptes terroristes abatuts a Cambrils, s’ha aixecat del banc dels acusats dins de la peixera de seguretat amb la intenció d’anar-se’n, i el president de la sala li ha dit que s’assegués.