A GANT

Detinguda a Bèlgica l'exmembre d'ETA Jáuregui, reclamada per l'assassinat d'un tinent coronel

El Tribunal de Cassació belga va confirmar dimarts la sentència que ordena la seva entrega a les autoritats espanyoles

Sortu denuncia el «canvi de postura» dels tribunals belgues i la decisió d'extradir-la

zentauroepp55937634 eta201121124632

zentauroepp55937634 eta201121124632

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’ex membre d’ETA Natividad Jáuregui, reclamada per les autoritats espanyoles per l’assassinat del tinent coronel Ramón Romeo a Bilbao el 1981, ha sigut detinguda en les últimes hores a Gant (Bèlgica), segons ha informat Sortu.

El Tribunal de Cassació belga va confirmar dimarts passat la sentència que ordena l’entrega a les autoritats espanyoles de l’exmembre d’ETA Natividad Jáuregui, reclamada per la Justícia espanyola per l’assassinat del tinent coronel Ramón Romeo a Bilbao el 1981.

Les autoritats judicials belgues compten amb «un termini de 10 dies» per executar l’Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) i coordinar amb les autoritats espanyoles l’entrega de Jáuregui.

Segons ha indicat Sortu, Jáuregui ha sigut detinguda aquest divendres a Gant per allò que els tribunals belgues «han acceptat la petició de l’Audiència Nacional espanyola d’extradir-la després d’haver-se negat a fer-ho en diverses ocasions anteriorment».

Crítiques de Sortu

Notícies relacionades

«Diversos sectors reaccionaris desitgen que aquest país torni al passat. L’aposta de l’Estat profund és clara: volen dilatar i mantenir viu el fantasma de la lluita armada, amb l’objectiu tant de perpetuar la situació que pateixen els presos i exiliats polítics bascos, com de dificultar de manera clara el camí de l’alliberament d’Euskal Herria,» ha afirmat la formació integrada a EH Bildu, que ha incidit que la petició d’extradició de Jáuregui és «mostra d’això».

Així mateix, Sortu ha denunciat el «canvi de postura» dels tribunals de Bèlgica, i ha demanat a l’Estat belga que deixi de recolzar l’esmentada estratègia reaccionària», i al Govern d’Espanya a «acabar amb aquesta dinàmica».

«Per poder resoldre democràticament el conflicte basc hem de donar solució a la situació dels presos i exiliats polítics bascos, així com a totes les conseqüències del conflicte. És hora de portar a totes i a tots a casa, no d’omplir les presons», ha finalitzat.