PLE DEL PARLAMENT

L'oposició mostra el seu embafament davant l'enèsim xoc en el Govern

PSC i comuns demanen a JxCat i ERC una treva interna fins a les eleccions

Sàmper i Vergés reconeixen que l'Executiu ha comès «errors»

jregue55911024 04 11 2020 el l der de cs  carlos carrizosa  catalu a espa a201118165117

jregue55911024 04 11 2020 el l der de cs carlos carrizosa catalu a espa a201118165117 / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La incessant pugna entre els socis en el Govern, JxCat i ERC, ha desencadenat les crítiques d’una oposició que veu amb embafament com la gestió de la pandèmia se supedita a la lluita partidista. Els republicans s’han aixecat aquest dimecres del comitè de crisi contra la Covid després de la «filtració» de JxCat als mitjans de comunicació de l’esborrany sobre les noves restriccions, un extrem que els postconvergents neguen.

La baralla interna s’ha traslladat a la sessió plenària al Parlament i l’oposició no ha dubtat a requerir explicacions davant tal «descontrol». Les xifres de la segona onada, en certa manera optimistes perquè s’ha doblegat la corba de contagis, no han tapat les queixes de Cs, el PSC, els comuns, el PPC i la CUP, que si bé difereixen segons la seva opinió sobre les restriccions, coincideixen a l’hora de lamentar el desgovern que generen els xocs entre JxCat i ERC.

«Són un desastre per als catalans, que no es mereixen un govern que jugui amb la seva salut i amb l’economia», ha etzibat el dirigent taronja, Carlos Carrizosa, que ha titllat de «desastre» l’acció del Govern contra la Covid-19 per actuar «a cop de filtracions i d’esmenes» i provocar així que «tothom estigui terroritzat» amb les mesures que prenen. «Han deixat tirats i sense ajuts els autònoms i els continuaran trepitjant el coll 10 dies més», ha inquirit després del col·lapse de la polèmica web d’ajuts, i ha exigit que cessi la «improvisació», posant com a exemple la gestió de la Comunitat de Madrid.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que l’oposició està sent «més responsable» que el mateix Govern, i els ha demanat una treva almenys fins a les eleccions, un extrem en el qual ha coincidit amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, perquè els catalans, ha dit, no es mereixen aquest «desgavell»: «No ens ho podem permetre», ha lamentat Iceta sobre les divergències entre JxCat i ERC, i els ha emplaçat a gastar els recursos de què disposen i a mentalitzar-se ja sobre la tercera onada perquè estiguin previnguts davant aquesta situació. 

Albiach ha definit com una «telenovel·la amb acusacions de traïdors, intrigues i filtracions» l’estat actual de l’Executiu català mentre hi ha «treballadors al límit» a Catalunya. «No sé si són conscients del mal que estan fent al país», ha reblat, i ha demanat que tinguin capacitat d’entesa fins al 14 de febrer, data prevista per a la celebració electoral si la pandèmia ho permet.

Per a la CUP el que ha passat aquestes últimes setmanes és «un patètic final d’un cicle en què JxCat i ERC sucumbeixen al nefast resultat de la seva política de gestionar una autonomia en declivi». «Vostès no salven vides, ho fa el personal sanitari», ha advertit a republicans i postconvergents. El PPC, per la seva banda, ha demanat al vicepresident en funcions de Presidència, Pere Aragonés, que «hi posi ordre» per redreçar la situació.

L’enemic a casa

Notícies relacionades

Aragonés ha sigut contundent contra JxCat i ha titllat d’«absolutament lamentables» les filtracions, però l’encarregat d’entonar els retrets en nom d’ERC ha sigut el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià: «Alguns dies tenim la sensació que govern i oposició s’asseuen en el Consell Executiu [...] Ja n’hi ha prou de baralles, d’anar per lliure, de buscar el desgast del company, de filtracions interessades per després sortir a fer-se l’ofès», ha dit als postconvergents suggerint que tenen l’enemic a casa en plena precampanya electoral. El diputat de JxCat Lluís Guinó ha esquivat el dard i ha defensat que és important saber rectificar quan un s’equivoca.

Els consellers Miquel Sàmper (JxCat) i Alba Vergés (ERC) han admès que el Govern ha comès «errors» i han recalcat la «responsabilitat molt gran» que té l’Executiu del qual formen part.