'CAS BATERAGUNE'
La fiscalia demana repetir el judici a Otegi per Bateragune, la condemna del qual va anul·lar el Suprem
La condemna va ser anul·lada pel Suprem després que el TEDH declarés que el tribunal no havia sigut imparcial
La petició fiscal es basa que «un defecte processal no es pot convertir en una exempció penal»
GRAFCAV172. SAN SEBASTIÁN (GIPUZKOA), 11/11/2019.- El coordinador general de EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmado este lunes en San Sebastián que si no se aborda la agenda vasca democratizadora el Estado español está condenado a la inestabilidad y autoritarismo. EFE/Gorka Estrada. /
La fiscalia del Tribunal Suprem ha proposat a la Sala Segona que ordeni a l’Audiència Nacional repetir el judici contra el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, i quatre dirigents més de l’esquerra ‘abertzale’ per la constitució de Bateragune. El ministeri públic argumenta que «un defecte processal no pot convertir-se en una exempció penal», per la qual cosa han de ser jutjats de nou per magistrats diferents dels que ja ho van fer, que el Tribunal Europeu de Drets Humans va considerar que no havien sigut imparcials.
Amb la sentència d’Estrasburg sota el braç, Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto i Miren Zabaleta Tellería van presentar un recurs de revisió davant el Suprem, que va ser estimat el mes de juliol passat. Això va significar que s’anul·lés la sentència de l’Audiència Nacional que els havia condemnat a penes d’entre sis i sis anys i mig de presó per pertinença a l’organització terrorista ETA, a l’entendre que estaven mirant de reconstruir la il·legalitzada Batasuna a través de Bateragune.
El TEDH havia donat la raó a Otegi, al tenir en compte que, en un judici previ per enaltiment del terrorisme celebrat contra ell, que ja havia sigut anul·lat pel Suprem, la magistrada que va presidir el tribunal, Ángela Murillo, li havia preguntat si condemnava el terrorisme. Ell s’hi va negar i Murillo va respondre amb un «ja sabia jo que no em contestaria».
Opinió prèvia
Per la justícia europea, el fet que la jutge «hagués utilitzat públicament expressions que implicaven que ja s’havia format una opinió desfavorable del cas abans que s’hagués decidit sembla clarament incompatible amb la seva participació en el segon procés penal».
Per això, amb aquesta sentència, el Suprem va admetre i va estimar el recurs de revisió presentat pels condemnats llavors. Semblava que l’assumpte quedava tancat, però, a conseqüència d’uns recursos de Vox i de Veus per al Terrorisme, el ministeri públic ha emès l’informe en què insta que es repeteixi el judici de Bateragune amb magistrats no contaminats.
La defensa d’Otegi, en canvi, ha sol·licitat que comuniqui la resolució per la qual va anul·lar la sentència a l’Audiència Nacional perquè no consti aquesta condemna a cap efecte. L’última paraula sobre la repetició o no del judici la tindrà la Sala Segona del Suprem, després d’haver estudiat els informes de totes les parts.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estalvi Amb aquest truc enginyós ja no malgastaràs més paper higiènic
- Joan Cuscó: "El pàdel és imparable: serà olímpic la pròxima dècada"
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Busca’t un Lamine