Felip VI i Iglesias, 28 hores junts en un avió

El Rei i el vicepresident segon han fet el seu primer viatge junts per assistir a la investidura del nou president de Bolívia

El desplaçament coincideix amb noves informacions sobre la suposada fortuna oculta de Juan Carlos en paradisos fiscals

ceremonia-de-toma-de-posesin-bolivia-sm-el-rey / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI i Pablo Iglesias han assistit aquest migdia a la presa de possessió de Luis Arce com a nou president de Bolívia. El Rei i el vicepresident segon del Govern van arribar a l’aeroport internacional de La Paz dissabte a la nit (hora espanyola) després de compartir 14 hores de vol (amb escala per repostar a Caiena, a la Guaiana francesa). Aquesta matinada tornaran a Espanya després de mantenir diverses reunions bilaterals amb mandataris sud-americans. És la primera vegada que Iglesias acompanya el monarca en un viatge internacional i que, per la distància, els permetrà estar junts més de 28 hores dins d’un avió.

Aquest desplaçament ha coincidit amb noves informacions sobre Joan Carles que, al contrari que en altres ocasions, no han rebut un comentari ràpid de Iglesias a les xarxes socials: divendres passat es va saber que la fiscalia del Tribunal Suprem obrirà una tercera investigació al rei emèrit per un suposat delicte fiscal o blanqueig. El silenci per part del vicepresident segon és digne de comentari perquè des que, a l’agost, Joan Carles va abandonar Espanya davant els nombrosos fronts que té oberts als tribunals per presumpta corrupció, el líder d’Unides Podem s’ha mostrat molt crític amb la seva tasca, el seu partit ha sol·licitat en diverses ocasions una comissió d’investigació al Congrés per censurar-lo políticament i va fer públic que Pedro Sánchez no l’havia informat de la sortida d’Espanya de l’excap de l’Estat.  I davant la direcció nacional del seu partit, el líder morat va demanar «aprofitar» el delicat moment de la monarquia per aconseguir que «Espanya avanci cap a una nova república». Si no hi ha hagut debat en aquest avió és perquè no han volgut. 

Iglesias, casualment, no ha comentat les últimes informacions sobre Joan Carles: la fiscalia del Suprem obrirà una tercera investigació sobre l’emèrit

Les declaracions d’Iglesias contra la institució han sigut aprofitades per l’oposició per carregar contra Sánchez per mantenir-lo de soci. De fet, el líder del PP, Pablo Casado, assegura que va trencar la negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que estava molt avançada al juliol, després de la reacció del vicepresident davant els problemes de Joan Carles. De fet, Casado ha dit en diverses ocasions que veu Sánchez com un «còmplice» dels que «ataquen» el Rei i l’ha acusat de no defensar-lo. 

També la ministra d’Exteriors

En la comitiva que ha viatjat a Bolívia també hi ha la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, que completa una representació il·lustre d’Espanya després que, el 2015, el llavors president, Evo Morales, no convidés Felip VI per expressar el seu «alliberament de les monarquies». Com no li va demanar que acudís a la seva presa de possessió, el llavors Govern de Mariano Rajoy va decidir que la representació espanyola l’ostentaria només el president del Congrés dels Diputats, posició que ocupava aquell any Jesús Posada. Ara Arce, defí de Morales, ja que va ser el seu ministre d’Economia  12 dels gairebé 14 anys que va exercir com a president, té un altre tarannà i sembla decidit a reconstruir ponts amb el Govern espanyol. 

Iglesias ha aprofitat per mantenir una trobada bilateral aquest diumenge amb el president de l’Argentina, Alberto Fernández. Segons fonts del partit morat, tots dos van dialogar sobre els nous governs progressistes que s’«obren pas» a Llatinoamèrica i del triomf de Joe Biden als EUA. També Felip VI es va reunir amb Fernández tot just arribar al país, dissabte a la nit. Tant el vicepresident com el cap de l’Estat també van saludar el president colombià, Iván Duque

Notícies relacionades

A dos quarts de nou de la tarda d’aquest diumenge, l’avió ja s’havia enlairat de tornada a Espanya, segons fonts de la Zarzuela. L’hora prevista d’aterratge, a la base militar de Torrejón de Ardoz són les onze del matí de dilluns.

Unes altres 14 hores de vol per davant per poder debatre...