JxCat presentarà una esmena a la totalitat als Pressupostos

Borràs diu que es tracta d'un «toc d'atenció» per assenyalar les deficiències del Govern

Asseguren que difícilment recolzaran els comptes amb els polítics de l'1-O a la presó

zentauroepp55063865 sesion de control laura borras200923103709

zentauroepp55063865 sesion de control laura borras200923103709 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

JxCat presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2021. Un pas que, segons la portaveu de la formació en el Congrés dels Diputat, Laura Borràs, no suposa un avenç d’un vot negatiu als comptes públics que es votin a la Cambra baixa sinó «un toc d’atenció» de totes les coses que es podrien millorar en l’avantprojecte presentat pel Govern de coalició. No obstant, ha deixat clar que no hi haurà cabuda per a l’entesa si no es negocia la situació dels polítics presos

«Hi ha dos tipus d’esmenes a la totalitat: les del preludi d’un vot negatiu, o les que serveixen per donar un toc d’atenció per posar sobre la taula tots els obstacles i insuficiències que presenta el projecte de Pressupostos», ha puntualitzat Borràs aquest dijous en una roda de premsa telemàtica. No obstant, la diputada catalana sí que ha afirmat que no votaran ‘sí’ als comptes si no s’aborda l’«espoli» que pateix Catalunya i la «repressió» que s’exerceix sobre l’independentisme i, en concret, sobre els líders de l’1-O que estan presos. 

De fet, en el text registrat, els diputats de JxCat comencen assenyalant que la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia de coronavirus no pot ocultar la «crisi democràtica que pateix l’Estat espanyol, amb referència al conflicte polític que manté amb Catalunya». A més, denuncien la «situació de repressió i de vulneració de drets fonamentals» que han viscut ciutadans catalans, entre els quals, els polítics empresonats. 

Tot i que, una vegada exposades les seves reivindicacions principals, apunten que els Pressupostos presentats per l’Executiu no donen resposta a les necessitats dels ciutadans i molt menys des de l’òptica de Catalunya», als quals «donen l’esquena», afirmen que tot això queda en un segon pla davant la situació política a Catalunya. «Difícilment es poden votar uns pressupostos a canvi de determinades partides pressupostàries mentre existeix una criminalització política que manté presos dirigents polítics elegits de manera democràtica i líders socials», sentencien. 

Notícies relacionades

Deixant de banda el conflicte polític, Borràs ha assegurat que els Pressupostos són «millorables» i que seria «irresponsable donar un ‘sí’ acrític». Una posició que no comparteixen els quatre diputats del PDECat, que han anunciat que no presentaran cap esmesa a la totalitat. «Tot i que es venguin com els millors i més progressistes de la història, el que fan és no tenir en consideració l’esforç i sacrifici dels emprenedors, els autònoms i les empreses, pujant quotes mentre s’augmenta el pressupost de la Casa Reial o d’armament», ha afirmat la portaveu de JxCat. 

Sobre la posició d’ERC i el PDECat de no presentar una esmena a la totalitat, Borràs ha lamentat l’«oportunitat perduda» d’aconseguir el consens entre formacions independentistes: «Sempre que no siguem capaços d’anar a una, estem perdent oportunitats».