tribunals

El jutjat ordena a la família Franco tornar el 'pazo' de Meirás a l'Estat el 10 de desembre

La magistrada ha acordat, a instàncies de l'Administració, l'execució provisional de la sentència que declara que l'immoble és propietat pública

GRAF2694. A CORUÑA, 11/07/2019.- La Abogacía del Estado ha denunciado en los juzgados de A Coruña a la familia Franco por posesión irregular del Pazo de Meirás, asegura este jueves en un comunicado la Comisión por la Recuperación de la Memoria Histórica (CRMH) de A Coruña, que ha felicitado por fin esta decisión. En la imagen, una de las fachadas del Pazo de Meirás con los jardines y el muro exterior. EFE/Cabalar

GRAF2694. A CORUÑA, 11/07/2019.- La Abogacía del Estado ha denunciado en los juzgados de A Coruña a la familia Franco por posesión irregular del Pazo de Meirás, asegura este jueves en un comunicado la Comisión por la Recuperación de la Memoria Histórica (CRMH) de A Coruña, que ha felicitado por fin esta decisión. En la imagen, una de las fachadas del Pazo de Meirás con los jardines y el muro exterior. EFE/Cabalar / Cabalar (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya ha acordat, a instàncies de l’Estat, l’execució provisional de la sentència que declara que el ‘pazo’ de Meirás és propietat pública i ordena a la família Franco que el retorni. La magistrada ha fixat l’entrega voluntària de l’immoble per part de la família Franco el 10 de desembre a les 11 hores. Per motius de seguretat, i a fi de preservar la seva integritat, l’entrega serà verificada per la comissió judicial al mateix ‘pazo’. Tal com va avançar ‘La Opinión de A Coruña’, els demandats s’han mostrat conformes amb l’execució provisional de la sentència. La jutge, no obstant, adverteix que si no fan l’entrega en el dia i hora assenyalats, «es procedirà en el mateix acte a l’immediat desallotjament».

El Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya va estimar el 2 de setembre la demanda interposada per l’Estat i el va declarar propietari del ‘pazo’ de Meirás, i per això va condemnar la família Franco a la devolució de l’immoble sense ser indemnitzada per les despeses en què afirmava haver incorregut per al manteniment de la propietat. En el procediment, la Xunta de Galícia, el Concello de Sada, el de la Corunya i la Diputació Provincial també van defensar la postura de l’Advocacia de l’Estat, mentre que com a demandats constaven sis familiars de Francisco Franco i una societat limitada.

Notícies relacionades

La magistrada Marta Canales va declarar en la sentència la nul·litat de la donació efectuada el 1938 de «la finca denominada Torres o Pazo de Meirás a l’autoproclamat cap de l’Estat, Francisco Franco Bahamonde, per faltar-li el requisit essencial de forma». A l’entendre que la propietat de l’immoble correspon a l’Estat, la jutge també va declarar nul·la la part de l’escriptura per la qual els hereus de Franco van aconseguir la finca, així com la donació que es recull en una escriptura de novembre de 1982.

La família Franco ja ha recorregut la sentència, l’execució provisional de la qual es portarà a terme al desembre, davant l’Audiència Provincial de la Corunya.