a galícia

Admès a tràmit el recurs dels Franco contra la sentència del Pazo de Meirás

La família del dictador veu «notòriament parcial, esbiaixada i tendenciosa» la declaració de la compra de l'immoble

La fallada obliga els hereus a tornar el palauet a l'Estat

Vista exterior del pazo de Meirás.

Vista exterior del pazo de Meirás. / Efe

1
Es llegeix en minuts
La Opinión

El Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya ha admès a tràmit el recurs d’apel·lació interposat per la família Franco contra la sentència que declara l’Estat propietari del Pazo de Meirás. El Jutjat donarà trasllat a les altres parts, que emplaçarà perquè en el termini de deu dies presentin escrit d’oposició al recurs o, en el seu cas, d’impugnació de la sentència.

La sentència, recorreguda pels hereus del dictador, estableix que el Pazo de Meirás és propietat de l’Estat i ordena a la família Franco la seva devolució. La magistrada responsable de l’assumpte assegura que la Junta Pro Pazo va regalar l’immoble al cap de l’Estat, no al dictador a títol personal.

El Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya va estimar íntegrament la demanda interposada per l’Estat  i el declara propietari del Pazo de Meirás, per la qual cosa condemna la família Franco a la devolució de l’immoble sense ser indemnitzada per les despeses en què afirma haver incorregut per al manteniment de la propietat.

En el procediment, la Xunta de Galícia, el Concello de Sada, el de la Corunya i la Diputació Provincial van defensar també la postura de l’Advocacia de l’Estat, mentre que com a demandats consten sis familiars de Francisco Franco i una societat limitada.

Els hereus del dictador –com va informar La Opinión de A Coruña– van presentar davant l’Audiència Provincial un recurs contra la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 de la Corunya que va declarar nul·la la compra del Pazo de Meirás per part del militar colpista el 1941 i que va condemnar els seus hereus a tornar a l’Estat aquest immoble, mantingut amb fons públics durant tota la dictadura, sense dret a cap tipus d’indemnització.

Notícies relacionades

En un escrit de 140 pàgines, el despatx d’advocats de Luis Utrera Molina carrega amb duresa contra la resolució de la jutge corunyesa Marta Canales, qualificant-la de «notòriament parcial, esbiaixada i tendenciosa». Els Franco acusen la magistrada d’ignorar els seus al·legats i carregar les tintes amb fets històrics, com les donacions forçoses per adquirir l’immoble que, segons la seva opinió, no poden demostrar-se i resulten «irrellevants» en aquesta causa.

El recurs ha sigut admès a tràmit, segons informa avui el Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG), i en un termini de deu dies les parts podran presentar escrit d’oposició al recurs o, en el seu cas, d’impugnació de la sentència.