ESPIONATGE A BÁRCENAS

Fernández Díaz nega que Rajoy o Cospedal li ordenessin una operació il·legal com la Kitchen

Assegura que se'n va assabentar per la premsa i defensa que va ser l'últim ministre amb qui va prestar servei Villarejo

L'exministre entrega el seu mòbil perquè es pugui comprovar que no va ser ell qui va enviar els SMS que tenia Martínez

fernandez-diaz / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz ha sigut el que ha citat sense que ningú l’hi preguntés tant l’expresident del Govern Mariano Rajoy com l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Però per exculpar-los. Fonts presents en la declaració han assegurat que el polític català va negar que cap li hagués demanat l’operació Kitchen o alguna actuació il·legal relacionada amb l’extresorer del PP Luis Bárcenas, perquè, va afirmar, no existia preocupació amb el que pogués guardar.

La seva estratègia de defensa passava per negar-ho tot. Ignorava qui era Sergio Ríos, el xòfer del Bárcenas que va col·laborar en l’espionatge il·legal al seu cap, malgrat el que va declarar aquest dijous el seu ex número 2 Francisco Martínez, que va afirmar que va ser el ministre qui li va donar el seu nom, per la qual cosa va preguntar a l’exdirector adjunt de la Policia Eugenio Pino. Segons l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Fernández Díaz estava al corrent del que ell creia una operació policial legal, encaminada a buscar la fortuna oculta de l’extresorer.

Desconeixement «depriment»

L’exministre havia assegurat que es va assabentar de la Kitchen per la premsa i que mentre va estar al capdavant del Ministeri no estava en el dia a dia de les operacions policials; només s’informava a través del seu equip del que podia necessitar per a les seves compareixences parlamentàries, circumstància que podria justificar que Martínez el considerés al cas de la Kitchen.

El desconeixement al·legat del que passava al ministeri va ser tal que el jutge Manuel García-Castellón ho va arribar a qualificar de «francament depriment» i li va dir que sota d’ell «semblava que hi havia un regne de taifes» que feia el que volia. Fernández Díaz no li va discutir, sinó que es va endinsar en aquesta línia al respondre-li que es va assabentar per Rajoy del registre de la seu principal del PP, ordenat pel jutge Pablo Ruz en la causa dels papers de Bárcenas, just la que es va intentar frustrar amb l’espionatge il·legal de la família de l’extresorer.

Desè ministre

La ignorància no ha sigut un impediment per treure pit i ha afirmat que ell va ser el desè ministre de l’Interior, «i l’últim», amb qui va actuar el principal imputat en el ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials, José Manuel Villarejo, de qui ha afegit que havia realitzat un gran servei a Espanya en els temps del socialista José Luis Corcuera, segons li va dir l’exdirector general de la Policia Juan Cotino, mort durant la pandèmia.

Ha assenyalat que ell només coneixia Villarejo d’un parell d’actes protocol·laris i ha recordat que en els àudios intervinguts a l’exministre n’hi havia un d’un magistrat de l’Audiència Nacional llavors i de l’actual fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, per aprofundir en el temps que l’excomissari feia que actuava.

Igual que ha descarregat de responsabilitat Cospedal també ho va fet amb el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, de qui ha dit que el coneixia molt, però que tampoc li havia demanat res. Anticorrupció va sol·licitar al jutge la imputació del matrimoni que apareix amb freqüència en el sumari. El magistrat va rebutjar fer-ho fins escoltar Martínez.

Pendent del telèfon

L’exministre també va desmentir el seu número dos pel que fa als SMS que aquest diu que li va enviar i que, després de ser imputat va portar a un notari per donar-ne fe de l’autenticitat. Fernández Díaz nega haver-los vist fins i tot i s’ha mostrat molt dolgut amb les afirmacions de Martínez, que ha dit que no entén.

Notícies relacionades

Això va motivar que els fiscals Anticorrupció Ignacio Stampa i Miguel Serrano sol·licitessin al jutge que es revisés el seu mòbil, així que l’exministre l’havia d’entregar o, en cas de negar-s’hi, que li fos requisat. La defensa va posar objeccions per estar imputat, però finalment l’exministre va entregar l’aparell. Fernández Díaz va explicar que es tractava d’un aparell diferent al que tenia el 2013, però que el número era el mateix. 

Un dels seus arguments per qualificar de «muntatge» els missatges és, segons fonts jurídiques, que en un dels missatges suposadament remesos a Martínez se substituïa una ‘q’ per una ‘k’, una cosa que no és habitual en els textos escrits per l’exministre.