PERFIL
Josep Lluís Alay, l'acompanyant de Puigdemont
L'historiador ha exercit d'escorta de l'expresident durant el seu periple per Europa

zentauroepp19171452 josep lluis alay201028100201 /
Aquesta informació es va publicar el dia 28/10/2020. El contingut fa referència a aquesta data.
Carles Puigdemont intentava arribar de Finlàndia a Bèlgica quan va ser detingut a Alemanya el 2018 en aplicació de l’euroordre del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. No anava sol al vehicle, l’acompanyaven alguns membres del seu estret cercle d’amistats. Un d’ells és Josep Lluís Alay (Barcelona, 1966), que va ser arrestat per la Policia Nacional i posat en llibertat després de declarar per un presumpte delicte d’encobriment que va quedar arxivat a l’octubre, però que l’Audiència Nacional va ordenar reobrir al gener.
Després d’aquest episodi, l’expresident Quim Torra el va fitxar com a coordinador de polítiques internacionals de Presidència com a recompensa, càrrec que va abandonar quan Puigdemont li va oferir ser el director de la seva oficina d’expresident. Aquest dimecres, Alay ha sigut detingut i posat en llibertat en el marc de l’operació policial per una presumpta desviació de fons al procés.
Aquestes no són les úniques operacions en què s’ha vist implicat. També està sent investigat per un altre jutjat de Barcelona pels delictes de malversació i prevaricació, a l’haver abusat presumptament del seu càrrec perquè la Generalitat li pagués els 4.580,90 euros d’un viatge el 2018 com a observador del referèndum d’autodeterminació de Nova Caledònia i també per les despeses d’autopista per reunir-se amb els dirigents independentistes presos a la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada).
Durant tota la seva trajectòria, Alay ha estat molt lligat al procés. Marcadament independentista, utilitza les xarxes socials com a catapulta de missatges en favor de la desconnexió amb l’Estat.
Fidel company de viatges de Puigdemont, home de la seva màxima confiança, el professor d’Història d’Àsia a la Universitat de Barcelona també acompanyava Puigdemont el 2018 quan a Copenhaguen el va abordar un ciutadà amb una bandera espanyola perquè l’expresident la besés.
Notícies relacionadesEl seu currículum és envejable. Alay és doctor en Història per la Universitat de Barcelona, doctor en Ciències per la KU Leuven de Lovaina, doctor en Física per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona. També va estudiar tibetologia a la Universitat d’Hiroshima, en el departament de filosofia índia, ha publicat diversos llibres sobre història del Tibet, i viu entre Barcelona i Lhasa. Va ser el primer a traduir al català un text en tibetà. Des del 2004 ha dirigit projectes de cooperació en aquesta zona.
Entre el 2011 i el 2015 va ser director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Ajuntament de Barcelona, i després va ser comissionat de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"