25 nov 2020

Anar al contingut

CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

Enquesta CEO: El 'sí' a la independència de Catalunya retalla distàncies i es queda a un punt del 'no'

Els partidaris de la secessió han pujat 3,5 punts en l'últim trimestre, mentre que els detractors han perdut 4 punts

Gairebé un 40% dels enquestats se senten tan espanyols com catalans

Daniel G. Sastre

Enquesta CEO: El 'sí' a la independència de Catalunya retalla distàncies i es queda a un punt del 'no'

JORDI COTRINA

El ‘sí’ a la independència de Catalunya s’ha disparat en els últims mesos i ja gairebé empata amb el ‘no’, que només manté un lleu avantatge d’un punt. El 46,3% dels catalans votarien en contra de secessió si ara se celebrés un referèndum, mentre que el 45,5% hi votaria a favor. Des del mes de juliol, els partidaris de la ruptura han pujat 3,5 punts i els detractors han perdut quatre punts, segons una enquesta sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

Es tracta de la distància més curta entre les dues opcions des que, el juliol del 2019, el ‘no’ va depassar al ‘sí’ en les preferències dels catalans. Abans, durant molts mesos –que van començar amb el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i el període més turbulent del procés– el ‘sí’ s’havia situat per davant.

Les respostes que el sondeig del CEO recull en el seu apartat dedicat als «valors polítics» matisen aquesta dada en moltes direccions. Quan es pregunta als enquestats quina frase els defineix millor quant al sentiment de pertinença, segueix per davant l’opció «tan espanyol com català, que elegeix un 39,7%. Per darrere hi ha «més català que espanyol» (23,7%) i «només català» (23,4%). La resta de respostes obtenen un recolzament molt inferior.

El sondeig també recull que ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara, seguit de prop per JxCat, però l’independentisme no arribaria al 50% dels vots que s’ha marcat com a objectiu. La suma de les tres formacions independentistes es quedaria en el 47,7%, segons el CEO.

L’enquesta situa ERC com a primera força en el Parlament amb entre 35 i 36 escons, i un 23,4% del vot, en segon lloc es col·locaria JxCat amb 31 o 32 diputats i el 19,4% dels recolzaments, i la tercera posició seria per al PSC amb 24 o 25 escons, Cs podria arribar a perdre 20 diputats i es quedaria amb 16 o 17, els comuns n’obtindrien 8 o 9, el PP pujaria fins als 7 o 8 seients a la Cambra catalana, la CUP fins als 6 o 7, i Vox entraria en el Parlament amb entre 4 i 6 escons.

Majoria absoluta independentista

Malgrat no arribar al 50% dels vots, els tres partits independentistes tornarien a aconseguir la majoria absoluta tant a la forquilla baixa de l’estimació (72) com en l’alta (75), tot i que també s’obriria una majoria alternativa sumant els escons d’ERC, el PSC i els comuns en la seva estimació més alta, que donaria 70 diputats.