CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

Enquesta CEO: ERC guanyaria les eleccions catalanes però JxCat segueix a l'aguait

L'independentisme reforça la seva majoria al Parlament però continuaria sense arribar al 50% dels vots

Pugen el PSC, el PP i la CUP, Cs s'estavella, els comuns s'estanquen i Vox entraria amb fins a sis escons

zentauroepp54034859 08 07 2020 imagen del parlament catal n durante la segunda s200719125935

zentauroepp54034859 08 07 2020 imagen del parlament catal n durante la segunda s200719125935 / David Zorrakino - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

ERC guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara, seguit de prop per JxCat, però l’independentisme no arribaria al 50% dels vots que s’ha marcat com a objectiu. La suma de les tres opcions independentistes amb representació es quedaria en el 47,7%, segons una enquesta sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

L’enquesta situa ERC com a primera força al Parlament, amb entre 35 i 36 escons, i un 23,4% del vot, en segon lloc se situaria JxCat, amb 31 o 32 diputats i el 19,4% dels recolzaments, i la tercera posició seria per al PSC, amb 24 o 25 escons. Cs podria arribar a perdre 20 diputats i es quedaria amb 16 o 17, els comuns n’obtindrien 8 o 9, el PP pujaria fins als 7 o 8 seients a la Cambra catalana, la CUP fins als 6 o 7, i Vox entraria al Parlament amb entre 4 i 6 escons.

El sondeig del CEO arriba a menys de quatre mesos que se celebrin les eleccions al Parlament, que tindran lloc el 14 de febrer. La inhabilitació de Quim Torra ha provocat que el president de la Cambra catalana, Roger Torrent, hagi activat el compte enrere per a la convocatòria automàtica dels comicis.

Majoria absoluta independentista

Malgrat no aconseguir el 50% dels vots, els tres partits independentistes tornarien a aconseguir la majoria absoluta tant en la forquilla baixa de l’estimació (72) com en l’alta (75), tot i que també s’obriria una majoria alternativa sumant els escons d’ERC, el PSC i els comuns en la seva estimació més alta, que donaria 70 diputats, cosa que superaria per dos la majoria absoluta, situada en 68.

ERC consolida en el sondeig la primera posició que li atorguen totes les previsions preelectorals. A l’anterior enquesta del CEO, que es va fer públic al juliol, ERC es movia en una forquilla d’entre 33 i 34 escons, i un recolzament del 22,1% dels electors. JxCat, en canvi, baixa 1,5 punts respecte a aquest sondeig.

Absències postconvergents

En qualsevol cas, l’enquesta no té en compte les diferents opcions que s’han obert en l’univers postconvergent. Almenys tres formacions –JxCat, el PDECat i el PNC de Marta Pascal– han anunciat la seva intenció de competir a les urnes. L’apartat genèric d’altres que sí que recull el CEO s’emportaria un 3,6% dels vots, i no obtindria escons. Ara bé: es tracta de l’única opció del sondeig que perd recolzament després de la ‘cuina’ de l’organisme, perquè en intenció directa arriba a un percentatge del 5,9%. Fins a 89 dels 1.500 enquestats responen que votaran «d’altres» quan se’ls cita la llista ‘oficial’ de partits.

El PSC, tercer classificat, segueix a l’alça. Els socialistes guanyen un punt de suport (del 17% al 18%) des del juliol, i podrien també sumar un diputat, fins a 25. Ara en tenen 17. Gran part d’aquesta pujada es deuria a la la caiguda de Ciutadans, que, després de guanyar les eleccions del 2017 amb Inés Arrimadas com a candidata, es deixaria ara, amb Carlos Carrizosa com a cap de cartell, més de 13 punts. A més, les seves expectatives no són bones, perquè, respecte a l’anterior sondeig del CEO, han perdut gairebé dos punts i mig.

Notícies relacionades

L’enquesta també confirma la recuperació del PP –que podria arribar a doblar la seva representació actual en el Parlament de quatre diputats–, l’estancament dels comuns –que amb prou feines podrien ampliar els vuit escons que tenen ara– i la pujada de la CUP, que vorejaria el 5% de suports. I certifica que és molt probable que el pròxim Parlament tingui representants de la ultradreta: Vox, que guanya mig punt respecte a l’anterior sondeig, podria arribar fins als sis diputats.

Cau la participació

El CEO també vaticina que la participació en les eleccions serà sensiblement inferior a la que es va donar el 2017, que va marcar el rècord en unes autonòmiques amb gairebé el 80%. En aquesta ocasió aquest percentatge baixaria fins al 65%, 15 punts menys. A més, la tendència és a la baixa, perquè a l’anterior enquesta de l’organisme s’estimava que acudiria a les urnes el 70% dels electors.