COMPAREIXENÇA A ROMA
Sánchez convidarà el Papa a venir a Espanya quan ho permeti la Covid
El president elogia Francesc, una «figura inspiradora i inqüestionable», i remarca la voluntat de tenir les «millors relacions» amb el Vaticà
L'última vegada que un Pontífex va visitar Espanya va ser l'agost del 2011, quan Ratzinger ocupava la cadira de Pere
Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez, left, and his Italian counterpart Giuseppe Conte arrive at a press conference at Chigi Palace government’s office in Rome, Tuesday, Oct. 20, 2020. (AP Photo/Domenico Stinellis) /
El Govern de coalició convida el papa Francesc a viatjar a Espanya. Vol que vingui «quan bonament sigui possible», quan ho permeti la situació sanitària.
Pedro Sánchez oferirà aquesta visita al Pontífex quan sigui rebut en audiència per ell dissabte, 24 d’octubre, al Palau Apostòlic del Vaticà. Ho va dir el mateix cap de l’Executiu en la seva resposta als mitjans de comunicació aquest dimarts a Roma, després de reunir-se al Palazzo Chigi amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i abans que els dos líders clausuressin el 17è Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya.
El líder socialista va reconèixer que al seu equip feia «setmanes que treballaven amb el Vaticà» perquè es pogués fer aquesta reunió amb Jorge Bergoglio, que considera «molt important». Perquè per al Govern les relacions amb la Santa Seu són «importants» i els dos Estats comparteixen interessos, com l’abordatge multilateral dels problemes ocasionats per la pandèmia o temes que els concerneixen des del punt de vista bilateral. «Tenim molts temes sobre la taula», va incidir.
El president va glossar a continuació la figura de Francesc: és «inspiradora, inqüestionable». «I des d’aquest punt de vista, nosaltres anirem amb ànim de convidar el Papa que visiti Espanya quan bonament sigui possible i tenir les millors relacions amb el Vaticà per part del Govern d’Espanya», va concloure Sánchez.
Sánchez incideix que hi ha «molts temes sobre la taula» per a l’audiència de dissabte
L’Executiu ja va insistir, des que EL PERIÓDICO i ‘elDiario.es’ van avançar la notícia dissabte, que la interlocució amb la Santa Seu és òptima. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va viatjar al Vaticà el 2018 i el 2019, i aquest dissabte ho farà el president, per primera vegada des que va aterrar a la Moncloa. Ho farà després de vèncer en la moció de censura de Vox –el seu fracàs està assegurat perquè no hi ha majoria alternativa–, i quan presideix un Executiu que comparteix amb Unides Podem.
Com informava aquest rotatiu, la Moncloa estudiava oferir una visita del Pontífex a Espanya, que aquest dimarts ha confirmat el president. Si es materialitza, serà la primera vegada que Bergoglio trepitgi el nostre país des que va assumir les regnes de l’Església catòlica, el 2013. L’última vegada que un Papa va viatjar a Espanya va ser l’agost del 2011, amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que va acollir Madrid. Llavors, era Joseph Ratzinger, Benet XVI, qui ocupava la cadira de Pere.
«Máxima serietat»
En la compareixença davant la premsa, a Sánchez li van preguntar per la moció de la ultradreta, el debat de la qual arrenca aquest dimecres a les nou del matí al Congrés. «No sembla que hagi de prosperar», va ironitzar, davant l’evidència que no comptarà, ni de lluny, amb prou recolzaments, ja que Santiago Abascal només disposarà dels 52 ‘sís’ del seu grup, a l’espera de saber si el PP s’hi absté o vota en contra.
El president defensa que tots els ministres ho són del Govern i el seu és de coalició
A continuació, el president va filar amb l’argumentació esgrimida pel seu partit i la Moncloa en els últims dos dies. La moció és una eina constitucional, va dir, recollida a l’article 113 de la Carta Magna i, per tant, un instrument «legítim» i «constructiu». «I el que espera el Govern és que sigui un debat constructiu on puguem contrastar el programa de govern de la ultradreta» amb el que està desplegant el seu Executiu.
Sánchez va dir que espera i desitja que succeeixin dues jornades de «debat intens», perquè «intens és el moment» polític, però també que se celebri des del «respecte, la racionalitat i l’exemple» dels representants públics. És a dir, que confia que l’hemicicle no es converteixi en un circ polític.
El líder socialista va reiterar que el Govern acudeix a la sessió amb la «màxima serietat». Li confereix, doncs, la màxima importància. Tot el contrari del que afirma Pablo Casado, per a qui la moció és una «qüestió menor». Sánchez prendrà la paraula per replicar Abascal, i també ho farà, probablement dijous, el vicepresident segon, Pablo Iglesias. Sánchez va al·legar, per explicar la participació del líder de Podem, que «tots els ministres són representants del Govern» i el seu és un Executiu de coalició.
Després, en la clausura del Fòrum Itàlia-Espanya, el president va llançar un missatge implícit al PP a l’advertir a les forces polítiques «tradicionals» del risc de voler treure «rèdit de la pandèmia», perquè «de l’antipolítica només en treu benefici la ultradreta». Com en altres ocasions, va defensar que la lluita contra el coronavirus és una «batalla epidemiològica i no ideològica», i el que ell demana és «despolititzar-la», informa Efe.
Consell de Ministres Papa Francesc Pedro Sánchez Itàlia Coronavirus a Espanya Coronavirus Santiago Abascal Giuseppe Conte Vox Moció de censura Roma
- Res és el que sembla L’opa del BBVA sobre el Sabadell vista per Draghi
- Editorial Els reptes de l’envelliment
- La tribuna Els objectius de les guerres d’Israel
- Diàleg social Foment reitera a Díaz el seu rebuig de reduir per llei la jornada laboral
- Empreses Sàmper promet agilitzar els tràmits per als emprenedors