El vot del PP, l'única incògnita d'una moció de censura fallida

Casado evita posicionar-se a l'espera de comprovar la bel·licositat de Vox

Sánchez i Iglesias escenificaran la coalició i defensaran junts el Govern

zentauroepp55407240 casado201014091555

zentauroepp55407240 casado201014091555 / Mariscal

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Vox presentarà aquest dimecres a les nou del matí davant el Congrés la cinquena moció de censura que es debat des de la recuperació de la democràcia el 1978. El partit ultra intentarà desbancar Pedro  Sánchez de la presidència, una operació en la qual no tindrà èxit, ja que compta amb 52 diputats i cap altre grup recolzarà la iniciativa. Tampoc la recolzarà el PP que, no obstant, no ha volgut aclarir si s’abstindrà o votarà ‘no’. Pablo Casado ha rebutjat revelar la seva decisió, una mostra de la incomoditat que li suposa aquesta moció en la qual tem ser víctima de la pinça que li faci el cap de l’Executiu i el líder de Vox, Santiago Abascal

Els populars creuen que és una operació de màrqueting per fer fora el seu candidat en les eleccions catalanes, Ignacio Garriga, que serà l’encarregat de presentar la moció. Abascal presentarà després el seu projecte per a Espanya. Cap dels dos té límit de temps. El president i tots els membres del seu Govern podran demanar la paraula quan vulguin i parlar durant el temps que desitgin. Després d’Abascal, serà el torn dels grups parlamentaris, de menor a major. Com que són una desena, el càlcul és que el PP no intervingui fins dijous. Al finalitzar el debat, els diputats votaran un a un, de manera presencial o telemàtica.

El líder del PP considera que la iniciativa de Vox és un salvavides per a Sánchez en plena pandèmia

Casado creu que la iniciativa de Vox és inoportunaen plena pandèmia, i serà un salvavides per a Sánchez, malgrat la seva contestada gestió de la crisi sanitària i les males previsions econòmiques. La decisió del cap de l’oposició de no revelar el sentit del vot respon al fet, segons diversos diputats, que vol comprovar si Vox interpel·la el PP i s’acarnissa amb la màcula de la corrupció i les seves polítiques de «dreteta covarda», com solen dir els dirigents radicals. Casado mesura molt els seus passos davant l’atracció (confirmada en les generals) que l’elector de dretes estableixi per Vox, sense llasts per la seva inexperiència. Des de les eleccions andaluses del 2018, quan va aconseguir 12 diputats, la formació ultra condiciona la seva estratègia i en alguns casos, com aquest, es fa evident d’una manera crua. El president del PP remarcarà que la moció és inútil i que ell és l’autèntic cap de l’oposició i, en conseqüència, se centrarà en Sánchez i no en l’impulsor de la moció. 

Segons fonts de la formació ultra, Abascal «atacarà l’esquerra i el nacionalisme» i no «entrarà a batallar amb Casado». Una altra cosa, afegeixen, serà el to que utilitzin Garriga i el portaveu del grup, Iván Espinosa de los Monteros

Notícies relacionades

Més confortable es veurà Sánchez, que entrarà a respondre a Vox i aprofitarà per sacsejar Casado per fer, segons la seva opinió, seguidisme de la ultradreta. La Moncloa ja ha anunciat que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, prendrà la paraula. És la manera que el cap de l’Executiu té perquè es visibilitzi que són un Govern de coalició i, de passada, que el líder de Podem es defensi sol dels previsibles atacs que li arribin des de Vox i el PP per la seva crítiques a la monarquia i els seus problemes judicials.

Proposta per boicotejar el debat

Diverses formacions de l’arc parlamentari consideren que el debat només donarà ales a les arengues de Vox i van proposar aquest dimarts fer el buit a Abascal per escenificar l’aïllament de l’extrema dreta. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va plantejar que cap grup pugi a la tribuna a respondre al líder ultra ni a Garriga. Una idea que van secundar diputats d’EH Bildu, Compromís i BNG, però amb la qual no es van mostrar d’acord els partits que formen el Govern de coalició.